Tasub teada: kuidas valida sobivat lumelabidat?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumelabida efektiivsus sõltub sellest, millist lund on vaja sellega eemaldada.
Lumelabida efektiivsus sõltub sellest, millist lund on vaja sellega eemaldada. Foto: Sander Ilvest

Viimasel nädalal maha sadanud rohke lumi nõuab rookimist ning seetõttu on paljud koduomanikud sunnitud välja otsima oma lumelabidad või kauplusesse uue labida järgi tõttama.

Lumelabidate valik on kauplustes üsna suur, on saadaval nii kitsamaid kui ka laiemaid, nii kergemaid kui ka raskemaid ning nii metallist kui ka plastikust labidaid. «Enamasti oleneb lumelabida efektiivsus sellest, millist lund on vaja sellega eemaldada. Praeguse kerge aga suure koguse lume puhul on parimaks abiliseks lumesahad, ehk laiad lumelabidad, mis on tõhusad just kerge lume lükkamiseks ning võimaldavad eemaldada lund ühe korraga suuremalt alalt,» rääkis Fiskarsi esindaja Virge Teets.

Sulailmaga muutub ka lumi raskemaks ning lume lükkamise asemel peab seda hakkama labidaga tõstma. Seetõttu peaks lumelabidas vastama omaniku parameetritele. «Sobivat lumelabidat peab olema mugav kasutada – see on õige pikkuse, raskuse ja suurusega,» kommenteeris Teets. Ta tõdes, et pikal inimesel võib lühikese varrega labida kasutamine kaasa tuua seljavalud ning lühike inimene ei saa pika labidaga rakendada piisavat jõuõlga. «Liiga suur labidas väiksema inimese käes võib osutuda lume tõstmisel liiga raskeks ning liiga väike labidas tugevamal inimesel teeb lihtsalt töö aeglasemaks ja ebaefektiivsemaks,» sõnas Teets.

Kui soovitakse osta lumelabidat, mis aastaid vastu peaks, tasuks kaaluda kvaliteetsemaid lumetööriistu. Teetsu sõnul on kvaliteetsed labidad on küll veidi kallimas, kuid need on valmistatud vastupidavatest materjalidest, need on tõhusad ja mugavad kasutada ning peavad vastu aastaid.

Lisaks hoovis või tänaval lume lükkamisele on lume rohkusega hädas ka autoomanikud. «Kauplustes on müügil ka spetsiaalsed autolabidad, mis oma mõõtudelt mahuvad auto pagasiruumi ning millega on mugav näiteks autorataste eest lund eemaldada või lumme kinni jäänud autot välja kaevata,» kommenteeris Teets.

»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles