Füüsikud lahendasid kokkulapatud telefoniraamatute mõistatuse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefoniraamatud
Telefoniraamatud Foto: SCANPIX

Maailmas on asju, millel näivad olevat esmapilgul lausa maagilised omadused: MacGyveri teip, käterätid ja telefoniraamatud – viimase omaduste selgitamiseks on nüüd füüsikuid loonud lausa eraldi mudeli.

Kanada ja prantsuse teadlased eesotsas Hector Alacorniga Paris-Sudi ülikoolist leidsid kümnete erinevas mõõdus ja lehtede arvuga raamatutega tehtud katsete põhjal, et raamatulehtede arvu kümnekordistamine kasvatas hõõrdejõudu nelja suurusjärgu võrra ja samuti ei saanud jätta kõrvale lehtede kokkupuutepinna mõju, vahendab ERR teadusuudiste portaal Novaator.

Ent kumbki pole siiski telefoniraamatute maagilisuse peapõhjuseks, nimelt iga järgneva lapatava lehe täpset asukohta mõjutavad eelnevad lehed, mistõttu asetsevad need raamatuselja suhtes kerge nurga all – mida suurem on kokkupuutepind, seda suurem on nurk. Kui üritada telefoniraamatuid horisontaalsuunas lahti tõmmata, tähendab see paratamatult, et osa jõust kulutatakse raamatulehtede vertikaalsuunas kokkusurumisele, mis suurendab omakorda hõõrdejõudu.

Alarcorn näitab kolleegidega ajakirjas Physical Review Letters ilmunud töös, et loodud mudel võimaldab esimest korda jõu suurust usaldusväärselt hinnata ning analoogia põhjal leiavad nad, et sama selgitust saaks kasutada ka laevade kepslite või ka näiteks teatud kleepuvate valkude puhul.

Refereeritud artiklit saab lugeda täismahus ERRi teadusportaalist Novaator.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles