Lugejad soovitavad: kuidas soolarantidest lahti saada?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolatud teed jätavad kingadele tihti soolarandid.
Soolatud teed jätavad kingadele tihti soolarandid. Foto: Sander Ilvest

Igal vähegi lumisel talvel saab nii mõnigi kingapaar soolarantidega «kaunistatud». Palusime lugejatel jagada nippe, kuidas valgetest triipudest jalanõudel lahti saada.

Suur osa lugejatest pakkus välja jalanõude määrimist. Soovitati näiteks mesilasvaha palsamit. Üks lugeja tõi välja, et enne määrimist tuleks jalanõud kuivama panna – ajalehed sisse. Hiljem pärast kuivamist tuleb jalanõud ära viksida. «Jalanõud peavad alati olema viksitud - nahkjalatsid eriti,» kommenteeris lugeja. «Seega - saapamääret ostma - on ka värvitu olemas, sobib igale poole.»

Üks lugeja soovitab talvesaapad välja vahetada kummikute vastu. «Meie kliimasse sobivad kõige paremini kummikud. Õnneks on palju müügil juba ilusaid saapa välimusega kummikuid,» sõnas ta. «Soe tald sisse ja ainult käi. Soolarandid sooja veega maha ja nagu uued.»

Keemiasõpradele soovitati teha äädikalahust – nelikümmend protsenti äädikat ja kuuskümmend protsenti vett. «Kergelt puhastada selle lahusega, mitte et saabas oleks märg,» soovitas lugeja. «Puhastamisega tekib keemiline protsess ja soolarandid on kadunud.»

Üks lugeja peseb enda talvesaapad soolarantidest puhtaks jooksva vee all. «Hommikul viks peale ja korras». Ka teine lugeja soovitab sooja veega soolakihi maha pesta. «Võib ka sutsu seepi lisada,» lisab ta.

Et soolarante kindlalt vältida, soovitab üks lugeja aga hoopis n-ö kastist välja lähenemist. «Käige plätudega ja muret pole,» kinnitab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles