Lugeja küsib: kuidas kino kontrollib noorte külastajate vanust?

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

«Käisin laupäeval Coca-Cola Plazas vaatamas filmi Ropp vanaisa. Kinos kehtiva reegli kohaselt on film keelatud alla 14-aastastele. Kuna film on tegelikult päris naljakas, aga äärmiselt ropp nii selles kasutatava sõnavara kui ka nähtavate tegevuste poolest, arvan, et vanusepiirang peaks olema hoopis kõrgemal. Kinosaalis istudes tekkis mul küsimus, kas keegi Plazas reaalselt ka kontrollib, kui vanad lapsed selliseid filme vaatamas käivad? Nägin saalis vähemalt viit last, kes olid kindlasti nooremad kui 14 ja üks oli filmi lausa nähtavasti oma emaga vaatama tulnud. Mis toimub?» soovib lugeja teada.

Vastas Forum Cinemas AS turundus- ja müügijuht Liis Mengel.

Vanusepiirangud filmidele Eestis ei määra kino, vaid filmilevitajad ning lähtudes tavast, mitte näidata vägivaldse, ropu keelekasutuse või muudel põhjustel lastele sobimatu sisuga filme. Viidatud filmile «Ropp vanaisa» on kehtestatud vanusepiirang 14 eluaastat ning seda kontrollib kino kahtluse korral nii pileti ostmisel kui ka saali sisenemisel. Kui sellisel juhul lapsel vanust tõendavat dokumenti kaasas ei ole, siis ta filmi vaatama ei pääse.

Nagu viitas aga ka lugeja, siis oli saalis alla 14-aastaseid lapsi koos vanematega. Paraku ei nõustu paljud lapsevanemad filmivaatamisele kehtestatud vanusepiiranguga ning soovivad ise otsustada, mida oma lastele näidata. Seega võtsime mõned aastad tagasi seisukoha, et kui laps on koos täiskasvanuga, siis võib ta viimase nõusolekul filmi vaatama minna. Kuid ka sellistes olukordades juhime me vanusepiirangule veelkord piletiostja tähelepanu, sest oleme seisukohal, et lapsed ja noored ei peaks vaatama vägivaldseid, lubamatu keelekasutuse või muus osas sobimatu sisuga filme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles