Soomlased: 12-tunnine tööpäev on lühemast parem

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikem vahetus ei pruugi olla tervisele kahjulikum.
Pikem vahetus ei pruugi olla tervisele kahjulikum. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Uni ja üldine tervislik seisund parenevad, kui töökohas on kasutusel 12 tunni pikkused tööpäevad, leidis Soome töötervishoiuamet tehasetöölisi uurides.

Soome tehastes tehtud uuring näitas, et pikemad tööpäevad ja rohkem vabu päevi võimaldavad tööpinget ühtlustada ja inimestel paremini välja puhata, kirjutab Yle.

12 tunni pikkustes vahetustes töötavad inimesed olid märksa enam rahul (93%) kui korraga kaheksa tundi töötavad (27%). Kuu lõikes oli töötundide arv sama, kuid pikemas vahetuses tegijail oli tööpäevi vähem ja vabad päevad moodustasid ühtsema terviku.

«Tulemused näitasid selget rahulolu pikemate tööpäevadega. Inimesed olid erksamad ja unehäired vähenesid, tööle mindi parema meelega,  kuna töötajad said tuge pikemast vabast ajast,» ütles Sampsa Puttonen töötervishoiametist. Ta lisas, et pikemad tööpäevad võimaldavad ka tööasju paremini lõpule viia, samas kui lühikeste hommikuste ja õhtuste vahetustega töö lööb inimeste unerütmi sassi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles