Jõulukuu nõuab koduse eelarve tegemist

, Finantsinspektsioon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selleks, et teada saada, kui palju on sul tänavu võimalik jõuluoste teha, tasub kõigepealt koostada detsembri eelarve ja analüüsida, kui palju tavapärastest kuludest raha üle jääb.

Arvestamisel on abiks finantsinspektsiooni portaalis Minuraha.ee olevad materjalid nagu pere-eelarve vorm ja  aastalõpu kulude kalkulaator.
 
Ka pisikulud kirja!
 
Kirja tuleb panna summa, palju kokku kulutada saad ja seejärel vajalikud kulutused. Üles peaks märkima kõik pühadega seotud kulutused, alates kingitustest perele ja sõpradele kuni pühaderoogade ja kodu kaunistamiseks mõeldud asjadeni.
 
Pane kirja ka väiksemad ostud, näiteks postmargid jõulukaartide saatmiseks või pakkepaber. Mõtle sellelegi, kas mõned kingitused või kodu kaunistused saaksid ise valmistada, mitte poest osta. Detailse jõuluostude nimekirja koostamine aitab sul vältida emotsioonioste ning ülekulutamist.

Ettevaatust krediitkaardid!

Jõuluoste tehes võib krediitkaart või järelmaks tunduda hea lahendus. Enne nende kasuks otsustamist mõtle siiski järele, kas sul on uuel aastal jõukohane krediitkaardiga kulutatud summad tagasi maksta või tasuda näiteks järgmise aasta jooksul igal kuul järelmaksu.
 
Kuna nii krediitkaardi kui ka väikelaenu või järelmaksu eest tuleb tasuda intressi, arvuta, kui palju kallimaks sulle ostetu seetõttu läheks. Kindlasti ei tasu mõelda SMS-laenu võtmisele. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles