Lincona: vaipa valides eelista naturaalset materjali

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villavaip.
Villavaip. Foto: Licona

Vaipkate aitab talvel põrandad soojas hoida ning püüab ka tolmu ja niiskust, eriti head on täisnaturaalsed villasisaldusega vaibad, selgitavad Lincona spetsialistid.


«Vaipkattel on meie kliimas suurepäraseid omadusi,» märkis Lincona Konsult AS juhatuse liige Olavi Tuisk. «Vaip püüab tolmu ja hoiab siseruumides talvisel ajal nii vajalikku niiskust. Samas on see jala all soe ja pehme ning kaasaegsed materjalid ei nõua enam palju hooldust, mida vaiba puhul vast kõige enam kardetakse.»

Tuisu sõnul sobivad talveks kõige paremini täisnaturaalsed, eriti villasisaldusega vaibad. Vill on tema sõnul klassikaline valik, mille eriline kiud muudab vaiba tihedaks ja soojaks ning see ei lase ka nii hõlpsalt mustust ligi.

Ka Indiast pärit džuut ehk jutevaip on külmal ajal sobiv – lisaks looduslikule pehmele kiule on see materjal hea ka geobioloogiliste kiirguste maandamiseks. See on samas hea soojusisolaator ja ka pleekimiskindel.

Naturaalset vaipa valides soovitab Tuisk tähelepanu pöörata eelkõige vaiba lõime tihedusele ja pikkusele. Pika karvaga villavaip ajab rohkem villatolmu, kuid on jala all pehmem.

Läbikäidavates kohtades peab paremini vastu lühike lahtilõikamata silmustega lõim. Enamasti lisatakse villavaibale ka teatud hulgal sünteetilist kiudu, mis parandab oluliselt villavaiba püstivust ja vastupidavust ning vähendab allergiariski.

Lincona põrandakeskuse esindajate sõnul on vaip meie kliimasse ja elamutüüpidesse üks sobivamaid ja soodsamaid lahendusi. Vaiba üks positiivsemaid omadusi on selle võime summutada samme ja jutukõminat. Just sellepärast kasutatakse vaipa palju hotellides ja see sobib ka kortermajadesse, rääkis Lincona Konsult ASi juhatuse liige Sven Ersling.

Viimastel aastatel on populaarsust kogunud dekoratiivsed narmasvaipkatted. Avatud kontorisse sobib näiteks pehme shaggy vaip, mis summutab suurepäraselt helisid ja ei näita välja plekke. Koju ostetakse palju pikakarvalisi narmasvaipu – eriti moodsad on sel hooajal kõrbenud pruunid toonid, aga ka must, hall ja valge.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles