Kes peaks tegema HIV-testi?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Tallinnas saab täna, 1. detsembril teha tasuta HIV-kiirtesti, testimisürituse korraldajate sõnul ootavad nad kontrolli kõiki seksuaalselt aktiivseid inimesi, kes ei kasuta vahekorra ajal kondoomi.

Kas oled olnud kaitsmata seksuaalvahekorras? Kas sul on olnud mitmeid seksuaalpartnereid? Kas sa oled põdenud mõnda seksuaalsel teel levivat infektsiooni? Kas sa oled olnud seksuaalvahekorras inimesega, teadmata kindlalt, kas neil on HIV või mitte? Need on mõned küsimused, mille esitab HIV riski test. Kui vastus on vähemalt ühelegi küsimusele jah, siis soovitatakse teekond testimispunkti või kiirtestimisüritusele kindlasti ette võtta.

Näiteks sai mullu 30. novembril ja  1. detsembril toimunud kiirtestimisel oma HIV-positiivsusest teada üks keskealine härrasmees, kellel polnud testima tulles vähematki kahtlust, et tema võiks viirust kanda. Spetsialistide hinnangul võib taolisi inimesi, kel pole oma nakatumisest aimugi, Eestis kokku olla isegi kuni 5000.

«Ootame testima igas vanuses, igast rahvusest ja mõlemast soost inimesi. HIV-testi tegemine ei ole tegelikult midagi erakordset – see võiks ja peakski olema sama tavaline kui perearsti külastamine,» teatas tänase ürituse ühe korraldaja, koalitsiooni «Ettevõtted HIV vastu» kommunikatsioonijuht Ande Etti.

Muretud võivad olla ehk doonorid, sest doonorverd testitakse HIV osas regulaarselt. Samas, kui pärast viimast vereloovutust on ette tulnud nakkusohtlik olukord, näiteks kaitsmata vahekord, peaks ka doonor uuesti testi tegema.

Täna on testimistelk Tallinnas Swedbanki Foorumi kontori ees keskpäevast kuni kella kuueni õhtul. Testiks võetakse näpuotsast pisut verd ja tulemuse saab teada paari minutiga, kokku peaks kogu testimine ja selle juurde kuuluv nõustamine aega võtma vaid kuus minutit.

Ilmselt jõutakse tänase testimise käigus proove võtta 180 inimeselt, positiivseks võib korraldajate ennustuste järgi osutuda kaks kuni neli.

Kiirtestimisüritusi on ettevõtete koelitsioon, HIV-positiivsete võrgustik ja Tervise arengu instituut korraldanud alates 2009. aasta sügisest. Üritustel on seni osalenud 2660 inimest ja positiivseks osutunud 43 proovi.

Mine testima,

  • kui sa oled olnud kaitsmata seksuaalvahekorras;
  • kui sul on olnud mitmeid seksuaalpartnereid või kui sa oled olnud vahekorras inimesega, kellel on olnud mitmeid seksuaalpartnereid;
  • kui sa oled kasutanud teiste süstlaid või nõelu või kui oled olnud vahekorras inimesega, kes on teiste süstlaid või nõelu kasutanud;
  • kui sulle on tehtud vereülekanne enne 1989. aastat;
  • kui said tööd tehes viga või puutusid õnnetusolukorras kokku teise inimese verega;
  • kui sa oled lapseootel;
  • kui sa põed seksuaalsel teel levivaid infektsioone, B- või C-hepatiiti ja/või tuberkuloosi.

Allikas: www.hiv.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles