Eraisikud on toonud panka ligi 115 tonni Eesti münte

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silja Kaigu.

Oktoobris-novembris toimunud kampaania «Mündid panka» käigus panid inimesed pangakontole või vahetasid sularahaks üle 16 miljoni krooni väärtuses münte, kogukaaluga ligi 115 tonni.


Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm ütles, et inimeste aktiivsus mündivarude panka toomisel oli kiiduväärt.

«Kõige aktiivsemad olid novembri esimene ja viimane nädal, mil pankadesse toodi kolmandik müntide kogusest. Suurim korraga toodud kogus oli 35 kg münte väärtusega 5000 krooni, väikseim kogus oli kuus viiesendist,» ütles Talihärm.

Kuigi münte saab vahetada ka edaspidi, soovitab Pangaliit teha seda veel detsembris. Nimelt uuel aastal häälestatakse iseteeninduslikud mündilugemismasinad ümber eurodele ja kroonimüntide lugemine on oluliselt aeganõudvam.

Soovitame sama pangaskäiguga eurodeks vahetada või kontole hoiustada ka suuremad krooni sularaha summad. Ringluses on veel ligi 140 miljoni krooni väärtuses münte, millest suur osa on kahtlemata inimeste käes.

Kroonimünte saab kasutada kaubanduses veel kuni 14. jaanuarini, sest teatavasti on jaanuari kahel esimesel nädalal käibel nii euro kui ka kroon.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles