Kiirlaenu võtmise buumi pole Eestis ette näha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Suitsu.
Piret Suitsu. Foto: Mihkel Maripuu

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Piret Suitsu sõnul Eestis Lätiga sarnast kiirlaenude võtmise buumi ette pole näha, sest olukord kahes naaberriigis on väga erinev.


«Esiteks on Lätis pangad oluliselt karmistanud eraisikutele laenu andmise tingimusi ja nõuavad piisavalt suure legaalse sissetuleku ettenäitamist, mistõttu osa pöörduvadki kiirlaenufirmade poole,» rääkis Suitsu. Teiseks saabus kiirlaenubuum Eestisse mõnevõrra varem kui Lätti ja Leetu ning esimesed vitsad on meie inimesed nendega juba kätte saanud.

Kolmandaks on Lätis palku ja mitmesuguseid hüvitisi, nagu emapalgad ja pensionid, kärpinud palju jõulisemalt kui Eesti, mistõttu ei vasta suur hulk inimesi enam panga esitatavatele tingimustele.

Eestis inimesed praegu eriti laenu võtta ei taha, näitavad uuringud. «Muidugi on siingi teatud hulk inimesi, kes oma rahamuresid laenu abil lahendavad, aga neid on väga vähe,» lausus Suitsu. Ta lisas, et saab iga päev 1-2 kirja, kus inimene palub pangast laenu, selleks et varem võetud kiirlaene tagasi maksta.

Pank annab laenu küll, kuid vaid siis, kui inimesel on korralik töökoht ja varasem finantskäitumine on olnud korrektne. «Pank ei soovi kellegi riski endale võtta,» ütles Suitsu.

Ta lisas, et kiirlaenufirmasid tuleb Eestis pidevalt juurde ja need reklaamivad ennast küllalt aktiivselt. Siiski ei soovinud ta inimestel sellele liimile minna. «Kui sul pole praegu 3000 krooni, siis vaevalt, et sul hiljem tekib raha seda summat veel koos intressidega tagasi maksta,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles