Ekspert: tegu on riskikäitumisega, millel sügavamad põhjused

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi raudtee on paeluv koht, tuleks endale teadvustada, et raudteele minek on seadusega keelatud ja olukord võib kurvalt lõppeda.
Kuigi raudtee on paeluv koht, tuleks endale teadvustada, et raudteele minek on seadusega keelatud ja olukord võib kurvalt lõppeda. Foto: Cisse Noormets/Postimees

Raudteeohutuse alase ennetustööga tegeleva Operation Lifesaver Estonia esindaja hinnangul ajendas lapsi Aruküla rongipeatuses rööbaste vahele viskama janu adrenaliini järele, mille sügavamate põhjustega peaksid nüüd tegelema nii lapsevanemad kui kohalik kool.

«Tegelikult me peaks vaatama mitte niivõrd selle sanktsiooni poole pealt, vaid hoopis, miks need poisid sinna raudtee peale pikali läksid,» ütles mittetulundusühingu Operation Lifesaver Estonia juhatuse liige Tamo Vahemets Aruküla rongipeatuses rööbaste vahele pikali heitnud laste juhtumit kommenteerides. «Küsimus on pigem selles, mis on see, mis neid noori sinna tõmbab,» nentis Vahemets, viidates üleüldisele tendentsile, kus raudteel ajaveetmine mõjub inimestele ligitõmbavana.

Ka tasuks tema sõnul mõelda, kust need koolipoisid üldse said selle mõtte. «Suure tõenäosusega meie internetiavarused on andnud «häid ideid» selliste asjade tegemiseks,» nentis Vahemets. Ta lisas, et see on üks viis, kuidas oma julgust proovile panna ja otsida n-ö adrenaliinilaksu. Raudteel mängimine sarnaneb olukordadega, kus tavaliselt poisikesed panevad kive tee peale, tekitades seeläbi liiklusohtlikke olukordi.

«Meie poolt on nüüd küsimus, mida siis teha, et nad enam seda ei teeks, sest nad nagunii otsivad seda,» tähendas ekspert. Esimesena peaks sellisele olukorrale reageerima tema sõnul kohalik kool ning mitte mingil moel ei tohiks välja jääda ka lapsevanemad. «Vestlusringid ohu teemadel,» pakkus Vahemets esmase lahendusena välja. Ta tõdes, et Raasiku kant – kuhu ka Aruküla rongipeatus jääb –, ongi oma olemuselt tavapärasemast õnnetusterohkem piirkond.

«Ma olen suhteliselt kindel, et ega need poisid ei mõelnud sellel ajal, kui nad seal pikali maas olid, et nad teevad midagi ohtlikku või midagi väga valet,» toonitas Vahemets, kes on ise seisukohal, et ohutuskasvatus ei ole ainult autoliiklusega seotud teema. «Selline käitumine tuleb erinevatest arusaamistest ja väärtushinnangutest,» märkis ekspert, kes pakub, et need poisid, kes täna raudteerööbaste vahele pikali viskasid, peegeldavad sellega oma üleüldist käitumist ka muudes valdkondades.

«Võib-olla on tegemist selliste väikeste adrenaliinisõltlastega,» tähendas Vahemets, viidates sellega, et siin ongi koht, kus nii kohalik omavalitsus, kool kui ka vanemad saaksid mõelda, mismoodi nad saaksid sarnase kogemuse midagi muud ja ka enda elule vähem ohutut tehes.

Küll aga mõistab Vahemets hukka inimese, kes rööbaste vahele mängima läinud lastest tegi pildi, mis nüüd sotsiaalmeedias on ringlema läinud, kuid ei pidanud vajalikuks lapsi keelama minna. «Mulle väga meeldis see politsei kommentaar, et julge sekkuda – see on see pool, millega võiksid nii haridusasutused kui ka lapsevanemad ise tegeleda,» selgitas Vahemets, julgustades ka lapsi käituma teistmoodi sellest, mida sõbrad ees teevad. «Samamoodi täiskasvanutele – julge öelda võõrale, et see, mida sa teed, on praegu vale,» lisas ta.

Kuigi pilt raudteerööbastel lebavatest lastest oli ka Vahemetsale šokeeriv, tõdes ta, et õnneks ei juhtu Eestis alaealistega raudteel väga palju õnnetusi. «Nii palju, kui ma viimasel ajal olen rääkinud inimestega, on see ikkagi iseenesest mõistetav, et raudteel viibimine on ohtlik,» sõnas ta.

Raudteel ilma loata viibimine on seaduse järgi keelatud ning raudteeseaduse järgi on see 50 trahviühikut ehk muutunud trahvimäära järgi 400 eurot. «Tegelikult sellesama pildi põhjal – kui need inimesed on tuvastatud –, võib neile teha trahvi,» tähendas Operation Lifesaver Estonia esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles