Šokeeriv video linnukasvatuse pahupoolest päästab kukktibud (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austerlaste algatus pikendab kukktibude elu.
Austerlaste algatus pikendab kukktibude elu. Foto: SCANPIX

Novembri lõpus kiiresti üle-maailmselt levima hakanud video sellest, kuidas ühes  Argentiina linnufarmis saadetakse 9 miljon isast tibupoega tappamajja, innustas austerlasi looma uut liiki linnufarme.

Videomaterjal, mille väidetavalt filmis mõned kuud tagasi ühe Argentiinas San Miguel del Montes asuva linnukasvatuse töötaja, põhjustas enneolematu rahvusvahelise halvakspanu laine, kuid viitas ka tõsisele probleemile tänases linnukasvatuses, kus isaste tibupoegade ehk kukktibude pidamine ei ole majanduslikult mõtekas, vahendab Local.

Sellest hoolimata andis aga šokeeriv videomaterjal inspiratsiooni algatuseks, mis säästab nüüdsest noorte kukkede elu. Nimelt ei saadeta kukktibusid enam pärast koorumist tappamajja, vaid jäetakse ellu ning müüakse «kõrgekvaliteedilise kanalihatootena» austerlastele.

Algatusega on kaasa tulnud kõik Austria suuremad kauplusteketid, kes on nõus vastutama lindude hoiutingimuste eest. Kui projekti saadab Austrias edu, siis kaalutakse selle laienemist ka teistesse riikidesse. Siiski ütles Austria Linnuliha Assotsiatsioon (ZAG) hiljutises pressiteates, et praegu on veel vara projekti õnnestumise üle debateerida – kõik sõltub sellest, kuidas tarbijad algatusega kaasa tulevad.

Kõiki Austriasse saadetavaid noori kukkesid hakatakse hoidma spetsiaalsetes ökoloogilistes linnufarmides, kus neil on piisavalt ruumi, et ringi joosta, nagu hakkab ka nende toit olema ökoloogilist päritolu. ZAGi esindaja Michael Wurzer ütles, et tarbijad peaksid teadvustama, et on kahte liiki linnufarme – ühed on keskendunud linnulihale, teised kanamunadele. «Linnuliha, mis on supermarketis müügil, tulebki sellest farmist, kus kasvatatakse linde liha jaoks, ning sellisel puhul ei ole vahet, kas tegemist on kana või kukega,» tähendas Wurzer.

Kanamunadele keskendunud linnufarmides aga hoitakse kanu nii pikalt, kuniks nad munevad, kuid pärast seda on nad liiga vanad, et neist kvaliteetset kanaliha saaks. «Tavaliselt saadetakse nad edasi kohtadesse, kus nad lõpetavad supimaterjalina,» tähendas ZAGi pressiesindaja.

Ka Austria ökofarmerid loodavad, et tarbijad võtavad sellised vabapidamisel peetud kuked hästi vastu, kuna sellisel viisil pikeneb nende eluiga oluliselt ning on märksa parem lahendus, kui see, mida Argentiinas ülesvõetud video kirjeldas. «Jah, aga see maksab meie palgad,» nentis seepeale üks San Miguel del Montesi linnufarmi töötaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles