Teadlane: ökotoit pole parem kui tavaline

5
KOMMENTEERI PRINDI ARTIKKEL
1. veebruar 2016 07:20
FOTO: Scanpix

Ökoloogiliselt kasvatataud toit pole oma toiteväärtuselt ega ka mõjult keskkonnale parem kui tavaline, kinnitab Rootsi professor Lars Bergström.

«Kõik uuringud näitavad, et mahepõllumajanduses on toitaine kadu mullast märksa suurem. Kuna saagikus on vaid pool tavalisest, siis on selle «keskkondlik» kulu märksa kõrgem,» vahendab Local Rootsi põllumajandusülikooli professorit Lars Bergströmi.

Professori sõnul on eelmisel aastal toimunud mahetoiduainete suure müügikasvu (39 protsenti) taga müüjate edukas turundus. «Üks põhjus, miks nad seda teevad, on soov teenida ostjate  unistuse või tunnete pealt,» rääkis ta.

Ta muretses, et Rootsis mahepõllumajandusele kulutatud  miljonid kroonid võiksid olla paremini kasutatud kusagil mujal.

«Minu arvestuste järgi piisaks praeguse mahekoolitoidule kulutatud rahast, et palgata 3000 lisaõpetajat. Ma arvan, et see on poliitikute poolt vastutustundetu,» ütles Bergström.

SAADA E-POSTIGA PRINDI ARTIKKEL