Jüri Laurson: teekond lumevangis pealinnas

Jüri Laurson
, Tartu Majaomanike Ühingu asutajaliige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Laurson.
Jüri Laurson. Foto: Sille Annuk

Käisin 29.novembril bussiga Tallinnas ajakirja Kodu & Aed võistluse Kodu Kauniks 2010 pidulikul lõpetamisel Estonia teatris. Autobussist väljumisel selgus , et Tallinna tänavatel valitseb tõeline kaos, kirjutab Tartu Majaomanike Ühistu asutajaliige Jüri Laurson.

Läksin mööda Lastekodu tänavat bussijaamast kesklinna.Bussijaamast ülekäigukoht Lastekodu tänavale oli täiesti läbimatu. Rääkimata trepist, mis viis Lastekodu tänavale, kus trepiastmed olid jääs ja vaevu märgatavad. Lastekodu tänavat kattis konarlik jää, millel lahtine lumi. Ühe tänavaäärse maja katuselt kukkus alla suur lumekamakas kõnniteele. Peaaegu oleks üks jalakäija vastu pea saanud. Täiesti võimatu oli üle tänava saada.

Tallinn on tõesti tõeline «talvepealinn», kus tänavatelt lund ei koristata. Paistab , et linnavalitsus on «talvepealinnas» lumetõrjujate ohjad täiesti lõdvaks lasknud, mille tulemusena tänavad on muutunud jalakäijatele liiklemiseks eluohtlikuks. Aeg on hakata linnavalitsusel tõsiselt mõtlema organiseeritul ja linna vahenditega kõnniteedelt lume tõrjumisele, sest enamus linnakodanikke ei ole suutelised seda tööd tegema ega ka selle eest tasuma.

Imelik on tänapäeval, kui oleme Euroopa Liidus, veel kuulda  linnaametnike suust väidet, et kui ei suuda kõnniteed puhastada, müü maja maha ja mine sinna,  kus ei ole vaja seda teha. Aga kus on see koht, kas kuuse all? Kas tõesti meil praegustest kodututest ja eluheidikutest veel vähe on?

Vastuseks Tartu Majaomanike Ühingu järelepärimisele 2000.a. vastas tol ajal õiguskantsler, et valla- või linnavalitsus korraldab kohaliku omavalitsuse omandis olevatel teedel teehoidu ja on kohustatud looma tingimused ohutuks liiklemiseks nendel teedel ning selleks peab linnaeelarves olema alati piisavalt vahendeid .

Teoorjus peaks Eestis ammu lõpetatud olema .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles