Arrak: vaesus on iseloomuomadus

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Arrak.
Andres Arrak. Foto: Liis Treimann.

Majandusteadlane Andres Arrak ütles täna vaesust käsitleva konverentsi ümarlaual sõna võttes, et vaesus on iseloomuomadus, millega tekitas kohaolijais parasjagu elevust.


Arrak tõi näite USA kohtupraktikast, kus kodutu üles korjanud ja ta koju toonud senaator hiljem ahistamissüüdistuse sai. Nimelt leidis kohus, et vaesus ja laiskus on osa inimõigustest.

Majandusteadlase sõnul on vaesus tagajärg ja meie võitleme praegu tagajärgedega, selle asemel, et püüda põhjusteni jõuda. «See kõik hakkab pihta väga varakult, juba lasteaias,» teatas ta.

Arraku sõnul tuleb vahet teha neil, kes ei saa ja neil, kes ei tahagi. «Vähe sünnitavad just rikkad riigid, seega ei sünni lapsed heast elust,» nentis ta. Ta kordas oma vana mõtet, et sotsiaalsetel teemadel on õigustatud sõna võtma üksnes need, kes on vähemalt kolm last üles kasvatanud, sest nemad on oma kohuse ühiskonna ees täitnud.

Neid sotsiaalseid mudeleid, mis toimisid vanasti heaoluriikides, nimetas teadlane sotsiaalseks mulliks. «Tuleb aru saada, et seda heaolu taset, millega Rootsis, Taanis või Norras harjutud, ei tule meil mitte kunagi,» sõnas ta.

Ainelisest vaesusest hullemaks nimetas Arrak vaimse vaesuse, öeldes, et tänane kriis on suuresti just vaimsete vääärtuste kriis.

Pärast valimisi loodavalt uuelt valitsuselt ootab Arrak enda sõnul, et see võtaks õppust möödunust ja suudaks eesootava majandustõusu ajal liigsest prassimisest hoiduda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles