Sajas kodus pole elektrit juba neljandat päeva

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinide rikkeid põhjustasid märg lumi ja liinidele vajunud puud.
Elektriliinide rikkeid põhjustasid märg lumi ja liinidele vajunud puud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Energia jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juhi Taivo Tõnne sõnul puudub ligikaudu sajast majapidamistest elekter juba neljandat päeva.


Kui terve Eesti peale on elektrita umbes 2400 klienti, siis alates reedest puudub elekter umbes sajast üksikmajapidamisest, kuhu ettevõte rikke kõrvaldamiseks lihtsalt ligi ei pääse

Kõige kauem on ilma elektrita olnud Põhja-Eestis Raasiku ja Kehra piirkonna inimesed ja Lääne-Virumaal Vihula, Haljala, Kadrina ja Tamsalu piirkonna majapidamised. Tõnne avaldas lootust ka sellistesse kodudesse elektri tagasi saada täna-homme.

Kuigi kõige kauem elektrita olnud majapidamised on tähtsuse järjekorras väga olulisel kohal, möönis Tõnne, et kui mõnes kohas on näiteks sajad inimesed ilma elektrita, siis tõenäoliselt tehakse pigem nende inimeste elektriliin korda kui üksiku metsatalu oma, kuigi see on kauem ilma elektrita pidanud hakkama saama. «Miskit pole teha. Muidugi ta on väga prioriteetne, esimesel võimalusel me sinna ka lähme,» ütles jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juht.

Majapidamistele ligi pääsemiseks kasutatakse kaitseväe sõidukeid ning ka valdade abi, et juurdepääs avada. «Kaitsevägi on meil 24 tundi ööpäevas abis – nende roomiktransportööridega me saame ligi. Teed ei jõuagi lahti lükata, saani ka ei saa kasutada, lumi on pehme ja saanid kukuvad ümber lihtsalt,» selgitas Tõnne.

Enamik rikkeid lisandus pühapäeval, kui tuli uus lumesadu ja ilm läks sulaks. See tekitas palju rikkeid just Põhja-Eestis. «Meil on 80 protsenti õhuliine. Kui liinid on ehitatud 25 m/s puhuvatele tuultele, siis tuult ei olnud, aga just märg lumi murdis oksi ja puud vajusid peale, mis tekitas päris palju rikkeid. Ja mõned liinid on veel mitmest kohast katki,» selgitas mees.

Kui algul olid rikked pigem Lõuna-Eestis, siis seal on nüüd Tõnne sõnul olukord kontrolli all ja liinid parandatud. Pärnumaal, Raplamaal, Saaremaal, Harjumaal ning Kehra ümbruses on veel teatud arv rikkeid, mida pole siiani veel likvideeritud.

Enamiku riketest lootis Tõnne korda saada täna õhtuks, ent mõned majapidamised peavad kindlasti veel paar päeva ootama. «Meil lihtsalt ei ole võimalik ligi pääseda. Nii palju kui jõuame, nii palju teeme,» tõdes jaotusvõrgu juhtimiskeskuse juht.

Kui aga homne uus tuisk ja lumesadu peale peaks tulema, siis võib Tõnne sõnul juhtuda, et keegi peab jälle kaugemaks ootama jääma. «Kui tavaolukorras teeme rikke ära paari tunniga, siis täna võib see võtta päevi, enne kui sinna ligi pääseda. Ja kui tuleb jälle uus rike, siis see üks metsatalu jääbki sinna ootele,» selgitas mees.

Jaotusvõrgul on teoreetiliselt võimalik riket parandama saata 500 elektrikut, ent praeguses olukorras sõltub väljasaadetud meeste hulk tehnikast, millega läbi lume kohale sõita. Hetkel on kogu aeg väljas 60 brigaadi ehk umbes sadakond meest. «Me teeme ühest otsast ja teisest otsast tuleb juurde, niisugune see talv on. Olukord on raske, ja teeme tööd,» möönis Tõnne.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles