Ravikindlustuse säilimiseks tuleb tuludeklaratsioon õigeaegselt esitada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haigekassa tuletab meelde, et juriidilise isiku juhtimis- ja kontrollorgani liikmele ja võlaõigusseadusliku lepinguga töötajale tuleb ravikindlustuskaitse tagamiseks tööandjal esitada tulu-ja sotsiaalmaksudeklaratsioon iga kuu 10. kuupäevaks.

Ravikindlustuskaitse tekib peale TSD esitamist ja peatub deklaratsiooni tähtaegselt esitamata jätmise korral järgmisel päeval pärast haigekassalt maksu- ja tolliametist maksuandmete saamist. Oluline on veel, et kaetud oleks sotsiaalmaksu miinimummäär. Selle kindlustusliigi puhul ei kohaldata enam 14-päevast ooteaega kindlustuse tekkimisel ega kahekuulist garantiiaega tuludeklaratsiooni esitamata jätmisel.

Alates aasta algusest kehtestati uus ravikindlustuskaitse süsteem, mille kohaselt on kindlustuse algus ja peatumine seotud TSD esitamisega maksu- ja tolliametile. Kindlustuskaitse saadakse ühe või mitme VÕS lepingu alusel töötamisel või juriidilise isiku juhtimis- ja kontrollorgani liikmeks olemisel, kui nende lepingute alusel väljamakstud tasudelt kokku on kindlustuskaitset või selle jätkumist taotleva isiku eest deklareeritud vähemalt sotsiaalmaksu miinimum.

Haigekassa juhib tähelepanu, et mitme lepingu alusel tasutud sotsiaalmaksu summeerimise puhul peavad 10. kuupäevaks olema esitatud kõik VÕS lepingu alusel töötavale inimesele väljamakstud tasusid kajastavad TSD-d. Kui üks TSD jääb esitamata ning sotsiaalmaksu miinimummäär seetõttu kaetud ei saa, siis ravikindlustuskaitse peatub.

Näiteks, vajalikus määras sotsiaalmaksu sisaldava TSD esitamisel 10. veebruariks hakkab VÕS lepingu alusel töötava inimese kindlustuskaitse kehtima 11. veebruaril ning kehtib kuu aega ehk 10. märtsini. Kui 10. märtsil isiku eest enam maksu ei deklareerita, siis alates 11. märtsist ravikindlustuskaitse peatub. Järgmise TSD esitamisega jätkub ravikindlustuskaitse ooteajata. Kindlustuskaitse ei peatu ajal, millal isikul on õigus saada ajutise töövõimetuse hüvitist (haigushüvitist, sünnitushüvitist jm).

Kui kindlustuskaitse tekkimiseks vajalikku TSD-d ei ole õigeaegselt esitatud ning kindlustuskaitset taotleval isikul oleks tekkinud õigeaegse esitamise korral õigus saada ravikindlustushüvitisi, peab kindlustuskaitset taotlevale isikule ravikindlustushüvitise saamata jäämisest tekkinud kahju hüvitama kohustuse rikkuja ehk isik, kes jättis TSD õigeaegselt esitamata.

Oma ravikindlustuse olemasolu saab kontrollida: riigiportaalis eesti.ee, saates digiallkirjastatud päringu info@haigekassa.ee või helistades haigekassa infotelefonil 669 6630.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles