Osa eestimaalasi joob kasvajate teket põhjustavate ainetega kraanivett

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veekraan.
Veekraan. Foto: SCANPIX

Osa Põhja-Eestis elavatest inimestest tarvitavad iga päev kantserogeenseid radionukliide sisaldavat joogivett. Terviseamet soovitab antud piirkondades joogiks tarvitada pudelivett.

Radionukliidide probleem puudutab eelkõige neid inimesi, kelle joogivesi tuleb läbi puurkaevude põhjaveest ja kes elavad Põhja-Eestis, vahendasid Vikerraadio uudised.

Terviseameti keskkonnatervise peaspetsialist Küllike Pirk rääkis raadiouudistele, et senini on lubatust kordi kõrgemad näitajad Harjumaa ning Lääne- ja Ida-Virumaa põhjapiirkondades.

Täna radionukliidide teemat arutava Tallinna veeettevõtjate järelevalve sihtasutuse arendusnõunik Peeter Lepp tõi välja, et pealinnas võivad mureta olla need inimesed, kelle kodudesse tuleb vesi pinnaveest ehk siis Ülemiste järvest. Samas on radionukliidid probleemiks Nõmme, Kakumäe ja Pirita piirkonnas.

Pirki sõnul kuuluvad radionukliidid esimese grupi kantserogeenide sekka ja need võivad koos teiste teguritega põhjustada pahaloomuliste kasvajate teket. Millist kahju on taolise vee tarvitamine seni konkreetselt põhjustanud, spetsialist välja tuua ei osanud, sest kuigi keskkonnaametist on tellitud mitmeid kordi riskihindamisi, pole tulemused praeguseks veel lõplikult selged.

Pirk märkis siiski, et eelnevalt nimetatud piirkondades peaksid inimesed joogiks ja kindlasti ka imikute toitesegude valmistamiseks tarvitama pudelivett.

Nii Pirk kui Lepp märkisid, et radionukliidide taset joogivees on võimalik vähendada ja Lepa sõnul on selle eesmärgiga kokku kutsutud ka tänane vee-ettevõtjate järelevalve sihtasutuse arutelu.

«Tahame just selgitada ja tõestada, et efektiivse veetööstustehnoloogia rakendamisega on võimalik seda taset vähendada peaaegu nullilähedaseks. Tahame natukene turgutada ja motiveerida vee-ettevõtjaid uusi tehnoloogiaid kasutusele võtma,» ütles Lepp.

Uute tehnoloogiate kasutuselevõtt eeldab aga  veefirmadelt aga uusi investeeringuid ja Pirki hinnangul tõstaks see ilmselt ka joogivee hinda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles