Päästeamet hakkab kodudes karmimalt tuleohutust kontrollima

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Päästeameti tuleohutusjärelevalve inspektorid alustavad tuleval nädalal tugevdatud kontrolli kodudes tuleohutusnõuete täitmise üle ja kontrollreidide käigus pööratakse kõige enam tähelepanu just suitsuanduri ning küttekolde korrashoiule.

Päästeameti peadirektori asetäitja Alo Tammsalu sõnul peab kahjuks tõdema, et kuigi 2016. aasta algusest on möödunud vaid üks kuu ja natuke peale, on juba 12 tulekahjus hukkunut, kellest ainult kahel oli töökorras suitsuandur. «Suur hulk inimesi jätab kodusele tuleohutusele tähelepanu pööramata just hooletusest, mis on pahatahtlik oma lähedaste ja naabrite suhtes,» lausus Tammsalu. Ta lisas, et just hooletu suhtumisega elanikega tegeleb tuleohutusjärelevalve ja vajadusel kutsub korrale läbi trahvimeetme.

Päästeameti soov on, et tuleõnnetusi ei juhtuks, sest tegelikkuses on nende ennetamine väga lihtne. «Eriti traagilised on põlengud kodudes, mille tõttu jäävad peavarjuta selle pere ja tihti ka kaaskannatajana naabrid ja võrreldes eelmise aastaga on eluhoonete tulekahjude arv tänavu kahekordistunud,» sõnas Tammsalu.

«Kontrollidega tuletamegi meelde, sest suitsuandur on siin väga oluline abimees tulekahju võimalikult kiireks avastamiseks, kui veel ei ole ohus inimeste elu ning tuli pole jõudnud teha suurt kahju,» rääkis Tammsalu. Samuti peab mõtlema sellele, kas küttesüsteemid, mida kodus kasutatakse, on tuleohutud ja hooldatud. «Kui inimesel on kõik korras, siis ei pea ta ka kontrolle kartma ja võib rahuliku südamega õhtuti magama minna,» lisas peadirektori asetäitja.

Tuleohutuskontrolli läbiviivad tuleohutusjärelevalve inspektorid liiguvad ringi punast värvi päästeameti eraldusmärke kandvate sõidukitega ja kannavad Päästeameti tunnustega riietust ning esitavad kindlasti esmalt enda ametitõendi. Päästjad kontrolle läbi ei vii.

Kokku on tänavu tules hukkunud 12 inimest, mida on võrreldes eelmise aasta sama ajaga kolme inimese võrra rohkem. Suitsuanduri puudumisel on maksimaalne trahvimäär 1200 eurot – suitsuandur on üle 100 korra odavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles