Fotograaf annab nõu: kuidas teha nutitelefoniga ilusaid talviseid pilte?

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Samsung

Kui piltilus talvine loodus tekitab soovi end ümbritsevat jäädvustada, siis eksperdid annavad nõu, kuidas erilised hetked talvistes ilmastikuoludes võimalikult tõetruult.

Fotograaf Andres Raudjalg jagab koos Samsungi tooteeksperdi Henry Tiitusega nippe, mida on vaja teada, kui käepärast on nutitelefon, mille pildikvaliteet ja kaamerafunktsioonid võimaldavad teha äärmiselt kvaliteetseid fotosid. Ent nagu profikaamerategi puhul, tulevad ka nutitelefonidega pildistades kasuks mõningad eelteadmised, et kaunis vaatepilt ei jääks tagasihoidlik, vaid selline, nagu me sooviksime.

«Kaameraga pildistades tuleb igal fotograafil arvestada ka valguse suuna ja langemise nurgaga. Samuti on hea pilditulemuse saavutamiseks soovitatav jälgida, et pildistatav objekt oleks piisavalt hästi valgustatud,» selgitas Raudjalg. Ta toob näite, et Galaxy A nutitelefonidel on olemas PRO-režiim, millega on võimalik sättida ISO ehk sensori valgustundlikkust

Talvistes oludes tuleb arvestada ka lume peegeldusega, mistõttu jõuab kaamerasilma tavapärasest rohkem valgust. Seetõttu võib kaamera automaatika valgust valesti mõõta ja tulemuseks on tumedam pilt. «Selle vastu aitab säri kompensatsioon ehk pildi manuaalne helendamine, et lumi ei jääks pildil hall, vaid ikka ilus valge,» toonitas Raudjalg. 

Ta lisas, et eeltöötlusele, st valguse, säri jm paikasättimisele on oluline ka pildi järeltöötlus, mis võimaldab mängida kontrastsuse ja värvidega – see annab pildile täiesti uue ilme. 

Lisaks soovitab fotograaf talvel välja pildistama minnes soojalt riietuda ja külma ilma korral kanda kindaid. «Telefoniga pildistades on soovitav kasutada spetsiaalselt puutetundliku ekraani jaoks mõeldud sõrmikuid,» märkis Raudjalg. Samuti on soovitatav alustada pildistamist kaugelt, liikudes objektile lähemale, et vältida lumejälgede sattumist kaadrile ning pigem teha rohkem kui vähem pilte.

Ta julgustas, et tuleb olla julge – katsetada erinevaid vaatenurki, pildistamisvõtteid ning vajadusel visata pikali, kükitada, ronida ja eksperimenteerida.

Samsung Electronics Baltics tooteekspert Henry Tiitus soovitas igaühel enne pildistama asumist üle vaadata, kas nutitelefonil on aktiveeritud Quick Launch funktsioon, mis laseb teha pilte lukustatud ekraanilt.

Eksperdid paluvad meeles hoida, et ka talvistes ilmastikuoludes tuleb tehnikaga ettevaatlik olla, kuna telefon võib lumme libiseda ja niiskuskahjustuse saada või ekraan maha kukkudes puruneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles