Lugeja küsib: miks on jäätistel sageli rikutud välimus?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätist valides tasuks pakendit raputada. Kui on kuulda krõbinat, siis on tegu jääkristallidega ja jäätis on kaotanud oma esialgse tekstuuri.
Jäätist valides tasuks pakendit raputada. Kui on kuulda krõbinat, siis on tegu jääkristallidega ja jäätis on kaotanud oma esialgse tekstuuri. Foto: SCANPIX

Miks on tihti peale jäätistel rikutud välimus? Sai lapsele ostetud mitu Maiuse kommijäätist. Ja nende kõikide välimus oli alla igasugust arvestust. Esiteks pakki avades ootab mind ees suur jääkiht, mis katab jäätist. Siis on vahvel katkine, et kui laps seda kiiresti ära ei söö, valgub kogu jäätis lihtsalt selle vahvli seest välja. Kui tal seda jäätist seal üldse on, sest vahvel on tagatipuks hoopis pooltühi.  Ma saan aru, et suvel soojaga võib juhtuda, et jäätised teinekord inetuks lähevad, aga talvel?

Vastab jäätisekunn.net blogipidaja Uku Nurk:

Jäätise tootmine on keeruline ja keerukat tehnilist baasi nõudev protsess. Jäätise lahkudes tootja külmhoonest peaks panema kogu edasises vastutuse poodide õlule aga inimesed sageli nii ei arva. Nemad mõtlevad, et ostes teatud jäätist, mis osutus sulanuks, on tegu selle konkreetse jäätise hädaga.

Tegelikkuses on kõikidel Eesti jäätisetoojtatel väga korralikud külmhooned - olen pea kõiki neid isiklikult näinud ja külastanud. Pea kõikides jäätisetootmistes tehakse suures osas käsitööd ja iga jäätis käib kellegi usinatest töökätest läbi.

Suurim probleem jäätistega on siiski poodides. Kohati on jäätiseletid väga hooletult hoitud ja mustad ning kasimata. Olen sellekohaseid märkuseid teinud otse sotsiaalmeedias ja see on vahel aidanud. Samuti on külmletid vahest rivis väljas ja kipuvad üles sulama. Kuna toote välimus sellest ei muutu, siis riknenud kaupa välja ei praagita. Need jäätised, mis külmikus teiste jäätiste alla jäävad, on vahest lapikud ja koledad. 

Põhiliselt riknevad jäätised poodides - tänu katkistele külmikutele, kohmakale transpordile ja vahest ka kogemata. 

Annan paar nippi, kuidas poes riknenud jäätist ära tunda:

1. kui ostad perejäätise, raputa pakendit. Kui kostub krõbinat, siis on tegu jääkristallidega. See jäätis on sulanud ja taas ära külmutatud. 

2. koonusjäätise ja pulgajäätise ostmisel vaata hoolega, kas jäätis on ikka õige kuju ja konsistentsiga. Külmletis olev jäätis ei tohi olla pehme ega deformeerunud.

Juhul kui leiad poest riknenud jäätise - anna sellest koheselt teada poe töötajatele. Ostjate tagasihoidlikkuse tõttu on võimalik, et poes on müügil kõlbmatud jäätised. Kui siiski ostsid ja kodus selgus, et jäätis on kõlbmatu - kirjuta kohe sellest Jäätisekunnile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles