Itaalia uued seadused teevad suitsetajate elu kibedaks

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia

Eelmisel nädalal jõustus Itaalias valitsuses seadus, mis muudab sealsete suitsetajate elu märksa raskemaks.

Itaalias on keskmiselt 10,3 miljonit suitsetajat ehk ligikaudu 19 protsenti elanikkonnast. Uute seaduste eesmärgiks on seda arvu oluliselt vähendada ning ennetada igal aastal umbes 83 000 surmajuhtu, mida just suitsetamine põhjustab.

Jõustunud seadused:

Konid prügikasti

Inimesi, kellele varem meeldis suitsukonisid jalge all kustutada, võidakse nüüdsest Itaalias trahvida kuni 300 euroga.

Autos suitsetamise keeld

Seadused ei vaata mööda ka nendest, kellele meeldib pahvida suitsu autoroolis. Igaüht, keda nähakse Itaalias kas parklas või sõitvas autos suitsetamas, neid on õigus trahvida kuni 650 euroga.

Haiglas suitsetamise keeld

Selle seadusega tahetakse piirata suitsetamist haiglate hoovis või väljaspool fuajeed. Seadusemurdjaid trahvitakse kuni 500 euroga.

Rohkem kolepilte ja -kirju sigareti pakkidel

Uue seaduse järgi peavad tervist hoiatavad kirjad ja kolepildid katma vähemalt 65 protsenti suitsupakist. Seega on kõiki suurimaid tubakafirmasid teavitatud, et mai kuuks peavad olema uue seaduse kohaselt vajalikud muudatused suitsupakkidel tehtud.

Enam ei ole pakis 10 sigaretti 

Uue seadusega keelustatakse suitsupakid, milles on 20 asemel 10 sigaretti, et vähendada nii-öelda pühapäevasuitsetajate arvu. 

Keeld müüa alaealistele

Tubakapoed peavad nüüdsest erilist tähelepanu pöörama ostja vanuse kontrollimisele, sest uue seaduse kohaselt trahvitakse neid alaealisele tubakatoodete müümise eest kuni 7200 euroga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles