Lugeja küsib: kas öötöö soodustab rinnavähi teket?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Olen naisterahvas ja töötan juba pikemat aega vahetustega, päris palju olen töötanud ka öistes vahetustes. Kuulsin kuskilt, et öötöö soodustab naistel rinnavähi teket. Kas see vastab tõele?» uuris lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula.

Eestis ei ole rinnavähk kantud kutsehaiguste loetellu ning seetõttu puudub meil ka vastav statistika. Küll on mitmed Euroopa riigid ning Kanada ja USA hakanud järjest rohkem tähelepanu pöörama ja uurima seoseid öisel ajal töötamise ja rinnavähi tekke vahel. Uuringud näitavad kõrgenenud vähiriski pikaajalisel öistes vahetustes töötamisel. Pikaajaline on töötamine öistes vahetustes üle 20 aasta, risk tekib peale 5-6 aastast öistes vahetustes töötamist. Lühema perioodi vältel ei põhjusta öötöö olulist vähiriski. Riski suurenemiseks piisab töötamisest ühes öises vahetuses nädalas. 12-tunnises vahetuses töötamine suurendab riski rohkem kui lühemas, 8-tunnises vahetuses töötamine.

Öises vahetuses töötajate kõrgem rinnavähki haigestumise risk tuleneb vere väiksemast melatoniinisisaldusest.  Pimedal ajal üleval olles organism melatoniini ei tooda ning seetõttu on kunstlikus valguses töötajatel tõenäoliselt madalam melatoniini tase. Melatoniin on hormoon, mis reguleerib bioloogilist ööpäevarütmi ning pidurdab rinnavähirakkude arengut.

Töökohtadel, kus öises vahetuses töötavad naised, peaks töötervishoiuarst tervisekontrollil tegema vereanalüüsi ning uurima rinnavähimarkereid. See aitaks rinnavähki võimalikult vara avastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles