Briti ihneim naine jagab oma säästunippe

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttekulude madalana hoidmiseks eelistab briti pensionär panna selga pigem lisakampsuni, kui keerata radiaatorist toasooja juurde.
Küttekulude madalana hoidmiseks eelistab briti pensionär panna selga pigem lisakampsuni, kui keerata radiaatorist toasooja juurde. Foto: SCANPIX

Suurbritannia ihneim naine käib supermarketis ainult hilistel õhtutundidel, kasutab aasta jooksul kõigest ühe pudeli nõudepesuvahendit ning palub külalistel oma teepakid ise kaasa tuua.

Endine veoautojuht Ilona Richards on pärast pensionile jäämist üpris õnnelik selle üle, et saab kanda briti kokkuhoidlikuima naise tiitlit ning jagab heameelega teistegagi oma säästunippe, vahendab Telegraph.

Naine pidi pensionile jääma 60-aastaselt, kui teda hakkasid kimbutama tervisemured. Kuigi ta saab iga-aastaselt 10 000 inglise naela ehk 12 690 euro suurust pensionit riigilt, ulatuvad tema kulud aastas vaid 2400 naelani ehk 3045 euroni. Uhke on naine oma kokkuhoidlikkuse üle juba seetõttu, et praegu toodetakse maailmas niigi rohkem jäätmeid, kui suudetakse ära töödelda.

Briti avalikkus sai naisest lähemalt teada pärast tema esinemisi raadios ja televisioonis, kus ta tutvustas oma elustiili. «Inimesed ei suuda eristada seda, mida neil eluks vaja läheb ja mida nad lihtsalt tahavad – kui sa mõtled, et sul on vaja osta uus telefon, siis tasuks pigem mõelda, et kui olemasolev töötab, siis ei ole ju uut vaja,» tähendas kokkuhoidlik naine väljaandele The Mail. Ka märkis ta, et naerab nende inimeste üle, kes Starbucksist papptopsiga kohvi ostavad.

Nii on naise juukseföön 30 aastat vana, tema mikrolaineahi vähemalt 20-aastane ning tema kodus treppi katvat vaipa on korduvalt lapitud hõbehalli elektriteibiga. Tema külmikust leiab terve hulga oma realiseerimisaja piiril olevaid tooteid, näiteks kaks eelmise nädala kuupäevaga lillkapsast, üks pakk juba kollaseks läinud brokolit, kuus tomatit, kolm jogurtit, mõned toidusegud, pakk pruuniks läinud seeni ning natuke värsket sinki, mis mõeldud ta koerale ja kolmele kassile.

Naine ise on taimetoitlane – sest nii on märksa odavam – ja külmikus leiduvatest toiduainetest tehtud juurviljahautistest elatub ta tavaliselt terve nädala. Kuigi kõrvaltvaatajale võib tunduda see võrdlemisi piiratud menüüna, kinnitab naine ise, et toitub korralikult. Ta lisab, et tal on põhimõte, et töödeldud toitu ta ei söö ning kui magusaisu tuleb, siis teeb ise banaanikreemist jäätist. Erinevalt paljudest teistest pensionäridest on Richards võrdlemisi tehnoloogiateadlik – nimelt on tal ka oma blogi «Elu pärast raha» (Life After Money – ing k), milles ta oma säästunippe teistegagi jagab.

Naine on töötanud alates 15. eluaastast alates ning 27-aastaselt asus oma unistuste tööle rekkajuhina. «Ma teadsin, et selle tööga kaasneb palju eelarvamusi, aga see lihtsalt oli see, mida ma tahtsin teha,» märkis Richards. Ta ostis oma esimese maja juba 30-aastaselt. Küll aga pole ta kordagi abiellunud, nagu ka ei ole tal lapsi.

Kuigi naine on pärast oma elustiilist ja kokkuhoiuharjumustest rääkimist saanud ihnuskoi tiitli, oskab ta siiski ka elust rõõmu tunda ning aeg-ajalt patustab temagi. Tavaliselt tähendab see paki kartulikrõpsude, purgi siidri või pudeli veini ostmist. Viimase asjana ostis ta näiteks oma maikuu sünnipäeva tähistamiseks Lesley Garreti kontserdipileti. «Inimesed ütlevad, et ma olen kitsi – ma ei ole kitsi, ma olen lihtsalt ettevaalik ja väga uhke selle üle, kuidas ma oma elu elan,» tähendas naine.

Need on Ilona Richardsi 14 peamist säästunippi:

  • Palu külalistel tuua ise oma teepakid kaasa.
  • Kanna meeste aluspesu – see on odavam ja peab kauem vastu.
  • Ära kuluta ühe söögikorra peale rohkem kui üks nael ehk 1,26 eurot.
  • Kui kodus hakkab külm, pane veel üks kampsun selge, mitte ära keera temperatuuri juurde.
  • Keeda vett mikrolaineahjus, mitte veekeedukannuga.
  • Lõika ise oma juukseid.
  • Mine toidukauplusse alles pärast kella 19.30, kui hindasid on alandatud.
  • Söö toitu realiseerimiskuupäeva järgi.
  • Aeg-ajalt kostita ennast millegi heaga.
  • Lahjenda nii puuviljamahlasid kui nõudepesuvahendit veega.
  • Kui tahad öösel tualetti minna, kasuta valgusallikana taskulampi.
  • Päeval järgi poliitikat, et ainult üks lamp tohib korraga põleda.
  • Osta riideid kasutatud riiete poodidest.
  • Ära kutsu külalisi, kuid kui nad peaksid tulema, siis külm maja peaks olema piisav põhjus, et nad rohkem külla ei tule.

 Vaata pilte naisest ja tema majapidamisest siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles