Piret Suitsu: kuidas vältida «pühadepohmelust» rahakotis

, teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu õpetab, kuidas vältida «pühadepohmelust»rahakotis.
Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu õpetab, kuidas vältida «pühadepohmelust»rahakotis. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Taas on ukse ees jõulupühad ja pidudeküllane aastavahetus, millele järgneb tänavu uutmoodi jaanuar, kus paljude jaoks tavalisele «pühadepohmelusele» rahakotis lisandub rahavääringu muutus kroonist euroks, mis teeb uue aasta esimestel kuudel rahakotis toimuva jälgimise veelgi keerulisemaks.

Masuaeg on jätnud oma jälje ka jõulueelsele kaubandushüsteeriale – näiteks kolmandik eestimaalastest ei kavatse tänavu Tarbija24 küsitluse andmetel kinke teha. Sellegipoolest tähendavad aasta lõpp ja jõuluaeg ikka seda, et kaubandusmaailm püüab end muuta tavapärasest veelgi ahvatlevamaks lootuses tavapärast müüki kahekordistada ning inimesed on valmis tegema kõik, et muuta pühad külluslikuks ja meeldejäävaks nii oma lähedastele kui ka iseendile.

Paraku kaasnevad sellega sageli märkimisväärsed kulud, kuna oleme paraku harjunud, et meeldejääv tähendab kindlapeale lookas lauda ning hinnalisi kinke. Kuidas siiski vältida auku rahakotis, mis meid uue aasta algul sageli tabama kipub?

  • Pühadekulusid tasub planeerida.Et jõuluostud mõistuse piiresse jääks ning kaunilt dekoreeritud kabandusmekad meilt viimast ei võtaks, on mõistlik panna kirja, mis kulutused meid pühadehooajal ees ootavad – palju on vaja soetada kinke, millistest üritustest osa võtta, mida ja mis vääringus paneme lauale kodustel üritustel. Kui on olemas pühade eelarve, on oluliselt lihtsam end vaos hoida ja ebavajalikke kulutusi vältida.
  • Väldi võimalusel krediitkaartide ja järelmaksude kasutamist. Krediitkaartide ja muude järelmaksutoodete puhul tuleb ostetava kauba hinnale alati juurde arvestada intress ehk laenutoote hind. Paraku muudab krediidi abil ostlemine ostetava alati omajagu kallimaks ning laenumakse tasumiseks tuleb järgnevatel kuudel enam säästa.
  • Tark väldib ostude tegemist vahetult enne jõule. Vahetult enne jõule võtavad kaupmehed hindade poolest viimast ning kaubanduskeskuses kulub ka palju enam aega, kui kinke tasahaaval varem soetades.
  • Tee kingiotsused enne poodiminekut.Jõuluostude planeerimisel tasub kindlasti meeles pidada, et ostunimekiri muudab poes veedetud aja tulemuslikumaks. See aitab kontrollida kiusatust kulutada plaanitust enam ja vältida ostukorvis kingitusi, mida keegi ei vaja.
  • Tee kinke lähedastele.Kinke tuleb teha olulistele inimestele, mitte süü- ega kohusetundest kellegi ees, kes tegelikult teie pereliikmete või sõprade sekka ei kuulugi.  Kui kingisaajate ring on laiem, tasub teha omavahel kokkuleppeid – näiteks igaüks teeb ühe kingi, mille saaja valitakse loosi teel.
  • Isetehtud asi teeb südame soojaks. Vana hea nõuanne, mida alati meeles tasub pidada: kõige meeldejäävam kingitus on enda kätega valmistatud asi või hoopis südamest tulnud heategu.
  • Jõululaua planeerimisel kaasa külalisi.Kui jõuludeks koguneb ühise laua äärde mitu põlvkonda ja ka sõbrad, oleks mõistlik jagada omavahel toidukulud – lauakatja teeb näiteks soolase, külalised toovad magusa, puuviljad ja joogid. Nii saab laud rikkalik, aga keegi sööjatest ei pea selleks kulunud summade puudumisega hiljem silmitsi seisma.
  • Arvesta ka muude jõuludega seotud kuludega. Lisaks kinkidele ei tohiks unustada jõuluhooaega jäävaid muid väljaminekuid – jõuluüritusi töökohal, lapse kooli või lasteaia jõulupidu, kuuse ja muude kodukaunistuste soetamist.
  • Planeeri 2011. aasta talvine pühadehooaeg pere eelarvesse juba aasta algul. Juba aasta algul tasub rahulikult läbi mõelda, palju kulus mullu detsembrikuistele pühadele ja arvestada samaväärse summaga äsja alanud aasta eelarves. Nii saad panna pühade tarbeks raha kõrvale aasta algusest peale ja väldid eelarveauku  tuleva aasta detsembris.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles