Moodsad harjumused soosivad mobiilimaksete kasutuselevõttu

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maksesüsteemi arenguks on mobiilsete rahakottide ja süsteemide loomise kõrval olulisem osapoolte koostöö, et maksevõimalus oleks kasulik nii tarbijale kui kaupmehele, tõi esile mobiilimaksete platvormi arendava Worapay Eesti esindaja Edgar Pravon.

Uuringufirma Gartner andmetel on viimastel aastatel suurenenud mobiilimaksete osakaal Euroopas vähemalt 12,4 protsenti ning on kiiresti kasvav. Enamik mobiilimakseid on seni tehtud transpordi-, piletimüügi-, digitaalteenuste- ja jaekaubandussektoris.

Visa Europe’i mulluses uuringus oletatakse, et aastaks 2020 maksab iga viies eurooplane oma igapäevaostude eest mobiiliga, mis näitab, et maksesüsteemide arendajad peavad kiiresti tarbimisharjumuste muutustega kaasas käima. 

«Kui tarbija jaoks on põhiküsimus, milline mobiilne rahakott on talle sobivaim, siis kaupmeeste ja ettevõtete huviorbiidiks on esmalt tehnilised lahendused, mis võimaldaksid ilma suurte lisakulutusteta integreerida mobiilimaksete vastuvõtmise võimekus enda kassasüsteemiga – siin on oluline roll mobiilimaksete platvormil, mille eesmärk on võimaldada kaupmeestel aktsepteerida erinevate mobiilsete rahakottide makseid,» selgitas Pravon.

Majandustarkvaralisi lahendusi pakkuva Astro Baltics tegevjuhi Taimar Kallari sõnul on olukord Eesti turul ärev, sest kaupmehed on oma arenguplaanidesse juba sisse kirjutanud, et mobiilimaksed peavad kassades lähima aasta jooksul juba kindlasti toimima.

«Mobiilimaksete aktsepteerimise põhiliseks takistuseks on senini olnud erinevate kassasüsteemide liidestamise küsimused, kuid see on lähikmate uude küsimus, millal mobiilimaksetega liitumise laine hoogustub,» arvas Kallari.

Pravon lisas, et Eestis on mobiilimaksete platvormiga täna liidestatud 15 müügikohta - näiteks restoranid Dominic, Lusikas, Leib, Trühvel, Manna La Roosa – ning lähinädalatel lisandub veel hulk müügipunkte. Lisaks on Baltikumis üle 300 kaupmehe, kes erinevate mobiilsete rahakottide makseid aktsepteerivad.

Eesti tarbijad saavad praegu valida pangakaardiga seotud mobiilse rahakoti Paych’i ja Bigbanki mobiilse krediitkaardi vahel. Lisaks on võimalik kasutada Baltikumis ja Euroopas levinud mobiilseid rahakotte:

  • WioPay, mis on liidestatud pangakaardiga;
  • PaySera, mis on ettemaksukontopõhine m-rahakott;
  • Leedu pangakontodega seotud m-rahakott Medicinos Bankas;
  • bitcoini-põhine m-rahakott SpectroCoin.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles