Netikiusamise korral võib julgelt pöörduda politsei poole

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte teadlikkuse tõstmiseks kõneldakse kooliõpilastele suunatud konverentsil, kuidas nutikalt internetis käituda ja ennast ning oma sõpru kaitsta.
Noorte teadlikkuse tõstmiseks kõneldakse kooliõpilastele suunatud konverentsil, kuidas nutikalt internetis käituda ja ennast ning oma sõpru kaitsta. Foto: KATRIN ELIAS / ÕHTULEHT

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja Priit Pärkna sõnul ei osata näha kübermaailmas levivaid ohte, mis muudab paljud interneti kasutajad halbade kavatsustega inimestele kergesti kättesaadavaks sihtmärgiks.

«Internetimaailm on kujunenud noortele oluliseks keskkonnaks, kuhu on võimalik põgeneda probleemide eest, kus on hõlpsam leida sõpru, kes sind mõistavad ja kuhu tihtipeale ei ulatu täiskasvanute valvsad silmad,» kõneles politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja Pärkna.

Tema sõnul varitsevad ometigi siin näiliselt turvalises ja anonüümses keskkonnas ohud ja enamasti loob inimene ise oma kergekäelise suhtumisega olukorra, mis lihtsustab paharettidel süüteo toimepanemist.

«Turvalisus algab sellest, et inimene annab endale aru, keda ja mida usaldada ning mida enda kohta internetis avaldada,» lausus Pärkna. Ta ütles, et vähimagi kahtluse korral tasub asjaolud üle kontrollida ja hätta sattudes pöörduda nõu ja abi saamiseks julgelt politsei poole, näiteks veebikonstaablite kaudu.

Projekti «Targalt internetis» teavitusjuht Kerli Kuusk Lastekaitse Liidust rääkis, et üks internetiga seotud murevaldkond on küberkiusamine ja vihakõned, eriti koolilaste hulgas, kus Eesti on Euroopas esimeste seas. «Internetist on saanud koht ja vahend, kus ennast teiste tundeid arvestamata välja elatakse ega mõelda sellele, et hoolimata näilisest anonüümsusest jääb igast teost netti jälg,» rääkis Kuusk. Ta lisas, et küberkiusamise tagajärjed võivad olla väga tõsised, põhjustada depressiooni, mis omakorda võtab ära kooliskäimise lusti ja viib alla õppeedukuse.

Täna toimub Tallinnas kooliõpilastele ja õpetajatele suunatud konverents, kus käsitletakse noorte internetikasutamise ja internetis käitumisega seotud teemasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles