Kortermajad kütavad õhku soojaks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soojustamata maja termopildil on näha soojuslekked paneelide liitekohtades, nurkades ja jäikusribide kohtades.
Soojustamata maja termopildil on näha soojuslekked paneelide liitekohtades, nurkades ja jäikusribide kohtades. Foto: Jõgioja Ehitusfüüsika KB

Mitmevärviline termopilt rõõmustab küll oma kirevusega võhikust vaataja silma, kuid tegelikult näitab see halastamatult, kuidas raha kulub ilma soojaks kütmisele.

Nõukogudeaegsete majade olukord sõltub termograafiaga tegeleva Mart Jõgioja sõnul nii materjalivalikust kui ka sellest, millise projekti järgi on need tehtud ja kes oli ehitaja. «On maju, kus on soojustus jäetud üldse panemata, vaatad ülevalt sisse ja telliste vahel on täielik tühjus,» tõi ta näite.

Termografeerides üht Mustamäel Tammsaare teel asuvat viiekordset valgetest tellistest maja, tõdes Jõgioja, et selle soojapidavus on väga kehv. «Siit on näha, et radiaatorid on akende all ja seal on suured lekked, nii et soojus läheb otse õue,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles