Mobiil-ID kasutajate arv tõusis aastaga märkimisväärselt

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilipanka on kõige mugavam sisse logida mobiili-ID abil.
Mobiilipanka on kõige mugavam sisse logida mobiili-ID abil. Foto: Mihkel Maripuu

Mullu kasvas mobiil-ID kasutajate hulk Eestis 40 protsendi võrra, ületades tänavu jaanuaris 75 000 kasutaja piiri, kes tegid eelmise aasta jooksul üle 25 miljoni mobiil-ID tehingu.

Kui 2014. aastal tehti mobiil-ID-ga kuus keskmiselt 1,8 miljonit toimingut, siis mullu oli kuu keskmine juba 2,7 miljonit. Nutikaitse 2017 projekti koordinaatori Kristi Kivilo sõnul tehti eelmine aasta ID-kaardi kaudu küll veel vähemalt neli korda rohkem toiminguid kui mobiil-ID-ga, ent mobiil-ID tehingute arv suureneb iga kuuga.

Tele2 tootedirektor Katrin Aron põhjendab mobiil-ID kasutatavuse tõusu sellega, et nutitelefonide osakaal moodustab juba üle 60 protsendi kõigist mobiiltelefonidest ja seetõttu on pangatoimingud, erinevate teeninduskeskkondade kasutamine ning digiallkirjastamine aina jõulisemalt kolinud telefonidesse.

«Paljud inimesed kasutavad vanast harjumusest paroolikaarte ja ID-kaardilugejaid, kes aga mobiil-ID-ga liitub ja esimese kogemuse kätte saab, see jääb edaspidi just mobiil-ID-d kasutama, sest see on mugavam ja kindlasti turvalisem kui näiteks paroolikaart,» ütles Aron.

Et teadlikkus teenuse mugavusest kasvab kiirelt, kinnitab mullune liitunute statistika. Tele2 kahekordistas ligi 5600 uue liitumisega oma mobiil-ID-d kasutatavate klientide arvu ning tegu oli ka Telia jaoks läbi aegade suurima kasutajate kasvu toonud aastaga, mil teenusega liitus ligi 12 000 uut kasutajat. Elisale lisandus mullu üle 5000 uue mobiil-ID kasutaja.

Elisa tooteturunduse osakonna juhi Mailiis Ploomanni hinnangul on alanud suisa mobiil-ID aasta, mil teenus murrab tehnoloogiateadlikumate kasutajate seast massidesse. «Ennustan, et terves Eestis on aasta pärast üle 100 000 kasutaja,» sõnas Ploomann.

Nutikaitse alustab tänavu telekomiettevõtete ja pankade klienditeenindajate koolitamist, et nad oskaksid kliente veelgi paremini nutiturvalisuse olulisuse ja kasutusvõimaluste osas nõustada. Veel on kavas koolitused rakenduste- ja veebiarendajatele, et nende tulevased arendused oleksid nutiturvalised.

Samuti on Nutikaitse koordinaatori Kristi Kivilo sõnul plaanis kevadel tulla välja uuendusega riigilõivu osas, mis peaks mobiil-ID väljastamist kodanikele oluliselt lihtsustama ja aktiviseerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles