Prantsuse andmekaitse ähvardab Facebooki sanktsioonidega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslased on mures Facebookiga seotud isikuandmete turvalisuse pärast.
Prantslased on mures Facebookiga seotud isikuandmete turvalisuse pärast. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Prantsuse andmekaitseamet on teinud Facebookile ettekirjutuse, mille täitmiseks on populaarsel sotsiaalvõrgustikul aega kolm kuud, pärast mida hakkavad järgnema sanktsioonid.

Prantsuse andmekaitseamet on võtnud vastu otsuse, mille kohaselt peab Facebook lõpetama nende inimeste tegevuse jälgimise, kes ei ole sotsiaalvõrgustiku kasutajaks registreerinud, vahendab Independent. Vastasel juhul võtab amet kasutusele sanktsioonid, mis ennekõike tähendab trahvide rakendamist.

Mida amet täpselt selle all silmas peab, on see, et Facebooki lehele on sisse ehitatud küpsis, mis võimaldab jälgida nii keskkonnaga liitunud kasutajate kui mitte liitunute veebikäitumist nii keskkonnas sees kui muudel lehtedel. Prantsuse andmekaitsjate sõnul ei ole Facebookil õigus töödelda nende inimeste andmeid, kes ei ole nõustunud sotsiaalvõrgustiku kasutustingimustega.

Prantslased võtavad siinjuures eeskujuks möödunud aastal Belgias tehtud kohtuotsust, kus sealse andmekaitseameti algatatud kohtuprotsessil otsustati, et Facebook peab lõpetama nende belglaste tegevuse jälgimise, kes ei ole sotsiaalvõrgustikuga liitunud. Juba siis märkisid mitmed isikuandmetega tegelevad juristid, et sarnase otsuseni võivad peagi jõuda ka mitmete teiste Euroopa riikide kohtud.

Hollandi, Hispaania ja Saksamaa andmekaitseametid on juba algatanud sarnased juurdlused, et näha, mismoodi kasutab Facebook nende võrgustikuga mitte liitunute, kuid lehekülge külastavate inimste andmeid. Andmekaitseametite tegevusele andis hoo möödunud aastane Euroopa Liidu kohtu otsus, mis tunnistas kehtetuks Safe Harbor otsuse, mille alusel seni sai Facebook neid andmeid oma USA serveritesse edastada.

Kuigi see aeg sai ametlikult möödunud nädalaga läbi, on Prantsuse andmekaitseamet kindel, et Facebook jätkuvalt edastab neid andmeid, mistõttu on amet esitanud populaarsele sotsiaalvõrgustikule ka ultimaatumi selle lõpetamiseks. «Facebook edastab jätkuvalt Safe Harbori kohtuotsust ignoreerides inimeste isiklikke andmeid USA-sse, kuigi Euroopa Liidu kohus kuulutas sellistel alustel edastamise 6. oktoobril 2015 ebaseaduslikuks,» nentis Prantsuse andmekaitseameti esindaja pressiteates.

Facebook on eitanud Safe Harbor otsuse tühistamise mitte järgimist, kinnitades, et täna edastatakse Euroopa kasutajate andmeid kõiki asjassepuutuvaid seadusi järgides. «Facebooki kasutavate inimeste privaatsuse kaitse on kogu meie tegevuse süda, mistõttu oleme me valmis dialoogiks Prantsuse andmekaitseametiga, näitamaks, et nende murel ei ole alust,» rääkis sotsiaalvõrgustiku pressiesindaja Reutersile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles