Tuludeklaratsiooni esitamine muutub aina lihtsamaks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuludeklaratsioon.
Tuludeklaratsioon. Foto: SANDER ILVEST/

Tulude deklareerimise peamised muudatused sel aastal puudutavad lisandunud eeltäidetud andmeid ja maksuvaba tulu tõusu.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde sõnul tagab andmete eelnev kontroll sujuva tuludeklaratsiooni esitamise. «Kanname igal aastal deklaratsioonile eeltäidetuna üha rohkem infot, sel aastal on juures näiteks lapse suvetööst saadud tulu ja PRIA toetused, et deklaratsiooni esitamine oleks veelgi lihtsam,» selgitas ta. 

Ka sel aastal saab deklaratsiooni esitada ühe klikiga, kus inimesele kuvatakse kõik teadaolevad andmed koos välja arvutatud tulemusega ühel lehel ja üle jääb ainult vajutada kinnitamise nuppu.

«Lisaks saab maksumaksja deklaratsiooni tulemuse kohta kiire info, mis tähendab seda, et kui näiteks deklareeritakse esimest korda kodulaenu intresse, siis varasema paari päeva asemel annab süsteem automaatselt pea kohe märku, et tuleb esitada lisadokumendid,» lisas Udde.

Olulisemad tulude deklareerimist puudutavad maksumuudatused on tulumaksumäära vähenemine 20 protsendile ja töötuskindlustusmakse vähenemine varasema kahe protsendi asemel 1,6 protsendile. Samuti kasvas täiendav üldine maksuvaba tulu 1728-lt eurolt 1848 eurole ja täiendav maksuvaba tulu pensioni korral 2640 eurole.

Sel aastal ootab MTA 660 000 deklareerijat ja prognoosib tagastada 90 miljonit eurot, mis on veidi vähem kui möödunud aastal. E-maksuametis/e-tollis saab tuludeklaratsiooni esitada hiljemalt 15. veebruarist, samal ajal algab ka teenindusbüroodes eeltäidetud tuludeklaratsioonide väljatrükk.

Esimeste tulumaksutagastustega e-deklareerijatele alustatakse hiljemalt 29. veebruaril, tuludeklaratsiooni esitamise viimane päev on 31. märtsil. Kauem läheb nende deklaratsioonide töötlemisega, mis esitatakse paberil.

Kiiremini saavad tulumaksu tagastuse need maksumaksjad, kes esitavad deklaratsiooni elektrooniliselt, kelle deklaratsioon ei vaja lisakontrolli, kelle 2014. aasta tuludeklaratsioon oli esitatud hiljemalt 31.03.2015 ning kellel ei olnud olulisi maksuvõlgu perioodil 15.02.2015 kuni 14.02.2016.

Tulumaksu tasumise ja tagastamise tähtaeg on 1. juuli. 3. oktoobril on aga tulumaksu tasumise ja tagastamise tähtaeg FIE-dele ja nendele, kes deklareerisid kasu vara võõrandamisest või deklareerisid välistulusid.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saab MTA kodulehelt, ameti teenindusbüroodest või infotelefonidelt:

  • 880 0810 – deklareerimise kohta käivad küsimused, abi nii paber- kui elektroonilise deklaratsiooni täitmisel
  • 880 0811 – füüsiliste isikute maksustamine

Infotelefonid töötavad esmaspäevast neljapäevani kl 8.30–16.30 ja reedeti 8.30–15.30.

Samuti saab oma küsimuse saata e-postiga fyysisik@emta.ee või e-maksuametis/e-tollis rubriigis «Teated MTA-le».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles