Soomlased asuvad alkopoliitikat leevendama

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholimüük
Alkoholimüük Foto: Liis Treimann

Kui eestlased kavandavad alkoholipoliitika karmistamist põhjanaabri senikehtiva regulatsiooni eeskuju arvesse võttes, siis soomlased ise on asunud uut lahendust otsima hoopis leevendusmeetmetest.

Soome sotsiaal- ja terviseministeerium on seisukohal, et alkoholitarbimise vastane võitlus ei tohiks mõjutada riikliku alkoholimonopoli Alko kaupluste tegevust, kelle on ainuõigus müüa kanget alkoholi, vahendab Yle. Soome sotsiaalminister Juha Rehula esitas eile rea ettepanekuid alkoholipoliitika muutmiseks. Nende eesmärgiks on tagada tasakaal alkoholi kahjulike tervisemõjude vähendamise ning ärihuvide toetamise vahel.

Aasta alguses hakkas Soomes kehtima uus seadus, mis tühistas kaupluste lahtiolekuaegade piirangu. Mis puudutab alkoholimüüki, siis see on lubatud ajavahemikus hommikul kell 9st kuni 9ni õhtul. Kuna aga kaupluste lahtiolekuajad pikenesid, siis sellega koos on tekkinud arutelu, kas siis ei peaks lubama ka kanget alkoholi pikemalt müüa, kui praegu kehtiv seadus ette näeb.

«Üks ettepanek näeb ette, et toidukauplustes keelatakse kangete õllede ja veinide müümine,» sõnas minister pressiteate vahendusel. Oma ettepanekut põhjendabki ta sellega, et kauplused on nüüd pikemalt lahti, mistõttu on sellega suurenenud märkimisväärselt ka alkoholi kättesaadavus. Selle asemel pakubki minister välja, et ka alkoholipoodide lahtiolekuajad võiks olla sarnaselt reguleeritud nagu teistel kauplustelgi – ehk tööpäevadel võiks nad lahti olla kuni kella 9ni õhtul.

Soome tänast alkoholipoliitikat reguleerib 1994. aastal vastu võetud seadus ning 15 eraldiseisvat määrust. Ministeerium märkis oma seaduseelnõud tutvustades, et mitmed selles sisalduvad ettepanekud leevendaksid tänakehtivat regulatsiooni – ennekõike, mis puudutab just ettevõtlusvabadust.

Ministeeriumi sõnul on tänakehtiv seadus enim kahjustanud restoranipidajate huve, mistõttu on seaduseelnõus sees ettepanek alkoholimüügi pikendamiseks ka restoranides. Samuti soovib ministeerium muuta alkoholilitsentsi taotlemistingimusi, kus enam ei nõutaks erinevate alkohoolsete jookide kategooriate välja toomist, nagu näiteks praegu jagatakse õllesid ja veine A-, B- ja C-klassi jookideks.

Ministeerium loodab uue seaduseelnõuga parlamenti jõuda suve alguseks, seniajani toimub eelnõu kommenteerimine ja täiendamine. Enne aga, kui seaduseelnõu saab parlamenti minna, peab see saama ka ülejäänud valitsuselt heakskiidu. Kui parlament selle heaks kiidab, siis hakkab Soomes leebem alkoholipoliitika kehtima 2017. aasta jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles