EMTA: juba 117 591 inimesel on tulud deklareeritud (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanitõmmmis
Ekraanitõmmmis Foto: www.emta.ee

Esimeste kiirete tuludeklareerijate tõttu jooksis maksuameti server öösel kinni ning ka hommikul esines veel probleeme. Kella 14 seisuga oli aga tuludeklaratsioon esitatud juba 117 591 inimesel.

Maksu- ja tolliameti teatel on poole päevaga deklaratsiooni esitanud 117 591 inimest, kellel on õigus tagasi saada 23,1 miljonit eurot.

Suur hulk deklareerijaid jooksutas süsteemi kokku

Kuigi maksu- ja tolliameti lehel oli juba eile hilisõhtul võimalik esitada eelmise aasta tuludeklaratsioon, ei pidanud server massilisele tuludeklareerijate hulgale vastu. Ka täna hommikul pani suur hulk deklareerijaid e-maksuameti süsteemi jõudluse proovile, mistõttu oli süsteem väga aeglane ning tulude deklareerimine raskendatud.

Ameti soovitus tuludeklaratsiooni esitajatele oleks eelkõige olla kannatlik ning püüda e-maksuametis mitte järjest klõpsida, vaid pigem proovida toimingut poole tunni või tunni pärast uuesti.

Kell 14 teatas maksu- ja tolliamet sotsiaalmeedia vahendusel, et keskpäevast alates on taas võimalik tõrgeteta siseneda tulu deklareerimise keskkonda. Poole päevaga on oma deklaratsiooni juba esitanud 117 591 inimest, kellel on õigus tagasi saada 23,1 miljonit eurot.

Kiire deklaratsioonitäitja ei pruugi saada varast maksutagastust

Ameti pressiesindaja Mailin Aasmäe rõhutas, et maksutagastamise kiirust ei mõjuta kuigi palju see, kas esitada tuludeklaratsioon täna, homme või mõne päeva pärast. Tuludeklaratsioonide esitamisega alustasid kiiremad maksumaksjad juba öösel ning pressiesindaja kinnitusel oli hommikuks esitatud juba ligi 70 000 deklaratsiooni.

«Siin on ka teised asjad olulised – kui inimene esitab deklaratsiooni ja seal on vaja midagi juurde lisada, täiendada või parandada, siis see ka mõjutab maksutagastuse aega. Teeme omalt poolt kõik selleks, et süsteem võimalikult kiirelt toimima saada,» ütles ta.

Häiritud võib olla ka internetipankade töö

Suur huvi tuludeklaratsiooni kiire esitamise vastu häiris kohati ka internetipankade tööd. SEB andis hommikul sotsiaalmeedia vahendusel teada, et seoses alanud tuludeklaratsiooni esitamise perioodiga võib era- ja äriklientide internetipanga kasutamine olla tavapärasest aeglasem.

Pank soovitab oma klientidel siseneda e-maksuametisse otse läbi maksu- ja tolliameti kodulehe. Võimalike probleemide korral saab panga ühendust klienditoe telefonil 665 5100.

Veel infot tuludeklaratsiooni esitamise kohta

Maksu- ja tolliameti kodulehele sisenedes saab näha oma viimaste aastate tuludeklaratsioone. Väljas on ka 2015. aasta deklaratsioon, mida oli võimalik esitada juba eile hilisõhtul, kuigi ametlikult peaks see võimalik olema täna. Eile hilisõhtul oli võimalik nii eeltäidetud deklaratsiooni muutmine kui ka kinnitamine ja edastamine.

Maksuamet ootab sel aastal  660 000 deklareerijat ja prognoosi kohaselt tagastatakse 90 miljonit eurot, mis on veidi vähem kui möödunud aastal.

Ameti kodulehel öeldakse, et e-maksuametis/e-tollis saab tuludeklaratsiooni esitada hiljemalt 15. veebruarist, samal ajal algab ka teenindusbüroodes eeltäidetud tuludeklaratsioonide väljatrükk.

Tulude deklareerimist puudutavat infot ja abi saab MTA kodulehelt, ameti teenindusbüroodest või helistades maksu- ja tolliameti infotelefonidele:

  • 880 0810 – deklareerimise kohta käivad küsimused, abi nii paber- kui elektroonilise deklaratsiooni täitmisel
  • 880 0811 – füüsiliste isikute maksustamine

Infotelefonid töötavad esmaspäevast neljapäevani kl 8.30–16.30 ja reedeti 8.30–15.30.

Samuti saab oma küsimuse saata e-postiga fyysisik@emta.ee või e-maksuametis/e-tollis rubriigis «Teated MTA-le» ja esitada see MTA spetsialistidele foorumis.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles