Tehisainete asendamine naturaalsetega teeb vorsti kallimaks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valik E-ainete vabu lihatooteid.
Valik E-ainete vabu lihatooteid. Foto: Peeter Langovits

Päris kõikides lihatoodetes pole otstarbekas E-aineid naturaalsete vastu välja vahetada, sest tarbija soovib ka hajumuspärase värvusega ja odavamaid vorste osta, ütlevad lihatööstuste juhid.


«Teoreetiliselt on võimalik teha kõiki tooteid ilma E-aineteta, aga tooraine valik seab siin piirid. Igaüks, kes siga näinud, teab, et see loom ei koosne üksnes taist. Pealegi, ka odavamaid tooteid peab turul olema,» lausus Oskari tootmisjuht Rein Visk.

Näiteks ei sisalda Oskari lihaviiner rasvast toorainet ja kamaraemulsioone, mis muidu viinerites tavaline, kuid on ka viiendiku võrra kallim. Ainuüksi naturaalsed maitseained tõstavad ühe lihatoote kilo hinda 7 krooni võrra.

Atria Eesti tootearendusjuht Inga Kährik ütles, et Atria on loonud eraldi e-tehisainete vaba Wõro Jussi sarja, muutnud kõik verivorstid ja enamus talvepraadidest e-säilitusainete vabaks ning eemaldanud tehislikud lõhna- ja maitsetugevdajad suitsusinkidest.

Lastele suunatud Jussi sarja toodetele on lisatud vaid naturaalseid lisaaineid, samas on toote maitseomadused jäänud endiseks. Lisaks on uus lastesari võrreldes varasemaga vähem soolane, sest soolasisaldust on vähendatud neljandiku võrra., mis on laste tervise seisukohalt oluline. «Meie Jussi viinerit võib laps süüa sagedamini kui vaid kord kuus,» sõnas Kährik.

Atria Eesti üldine suund on e-tehisainete kasutuse vähendamisele. «Samas päris ilma abiaineteta me ei saa ning vaevalt ka tarbija oleks valmis ostma halli värviga vorstitoodet. Ükski tootja ei lisa E-ained mõtlematult, vaid ikka nii vähe kui võimalik ja nii palju kui vajalik,» lausus tootearendusjuht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles