Šveitsi farmer nõuab sarvekandjate toetuseks rahvahääletust

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarviline lehm
Sarviline lehm Foto: GEORGES GOBET/AFP

Berni kantoni farmer on algatanud kampaania, mis taotleb Šveitsi föderaalvalitsuse toetust sarvekandjate omanikele.

Graubündeni kantoni juurtega farmer Armin Capaul andis eile teada, et on juba kogunud üle 100 000 allkirja oma algatusele, mille ta loodab saada rahvahääletusele, vahendab Local. Kuigi sellega on kogutud küll neli kolmandikku allkirjadest, mis on vajalik ettepaneku rahvahääletusele panemiseks, loodab mees siiski saada oma ettepanekule ühel hetkel šveitslaste heakskiidu.

Algatus, mis kannab nime «kariloomade väärikuse säilitamiseks» eesmärgiks on paluda Berni kantonilt rahalist toetust kõigi nende lehmade, tõupullide, kitsede ja tõukitsede säilitamiseks, kes kannavad sarvi. Hetkel selline toetus talunikele puudub.

Šveitsi uudisteagentuur ATS vahendab, et Capauli väitel nõuab sarvi kandvate kariloomade pidamine täiendavaid kulutusi. Muuhulgas väärib välja toomist, et Šveitsis kannab hetkeseisuga sarvi vaid iga kümnes kariloom. Peamine põhjus, miks farmerid oma loomadel sarved maha võtavad, on nii teiste loomade kui inimeste vigastamise oht.

Sarvilised lehmad nõuavad talunikult suuremaid lautasid, et neil oleks mõistlikult liikumisruumi. Šveitsi farmeri algatus on leidnud tugevat toetust igasuguste loomaõiguste eest võitlevate kodanikuorganisatsioonide, väike- ja keskmise suurusega talunike liitude, Bio Suisse ja ProSpecieRara hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles