Ettevaatust: treeninguäpid kasutavad omavoliliselt isikuandmeid

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treeningu «mõõtmine» on aina populaarsem.
Treeningu «mõõtmine» on aina populaarsem. Foto: Panther Media/Scanpix

Treeninguäpid annavad lisamotivatsiooni ning aitavad trenni tulemust paremini mõõta, ent nendes oma isikuandmete jagamine võib inimese privaatsust ohustada.

Rootsi tarbijaõiguste ühing Sveriges Konsumenter uuris ja kritiseeris viit populaarset nutitelefoni äppi – Runkeeper, Strava, Lifesim, Endomondo ning MyFitnessPal -, sest need töötlevad kasutaja isikuandmeid ebasobival viisil, vahendab Local.

Ühing uuris rakendusi ning leidis, et ainult Strava suutis kasutajale arusaadavaks teha, milliseid andmeid kolmandate osapooltega jagatakse. MyFitnessPali kasutustingimuste kohaselt võib äpi looja kasutada oma soovi järgi kasutajate nimesid ja profiilipilte. Endomondo ja Runkeeper aga näitavad kasutaja asukohta teistele ka siis, kui inimene parasjagu äppi treeningul ei kasuta.

Ühingu peasekretäri Jan Bertofti sõnul ei anta rakenduse kasutajale piisavalt informatsiooni selle kohta, kuidas tema andmeid töödeldakse, kuid ka kasutajal endal tuleks tähelepanelikumalt äpi kasutustingimusi lugeda.

«Mitmes äpis võib leiduda kahtlasi kasutustingimusi, mis on kasutajale pikas tingimuste nimistus raskesti märgatavad ja mõistetavad. Tarbija üks põhiõigusi on teada ja aru saada, mida ta kasutab,» rõhutas ta. Mees lisas, et kuna isikuandmed on olulise väärtusega, tuleb neid äppi lisades olla eriti ettevaatlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles