Lugeja küsib: kas võib prügikasti juures toita metsikuid linde? (2)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naabri linnuarmastus reostab rõdu.
Naabri linnuarmastus reostab rõdu. Foto: Sille Annuk

«Kas on lubatud toita metsikuid linde prügikonteineri juures? Konteiner on majast seitsme meetri kaugusel, kogu rõdu on tuvisitta täis. Hella südamega vanamemm käib neid seal toitmas.  Kui konteiner on täis, siis käivad seal varesed ja kajakad prügi sorteerimas,» kurdab Tartus elav mees.

Vastab korteriühistute liidu esimees Urmas Mardi.

Lugeja poolt püstitatud küsimus ei kuulu korteriühistu pädevusse, sest vastavalt asjaõigusseaduse § 72  (1) valdavad ja kasutavad kaasomanikud ühist asja kokkuleppel.

Kaasomanike häälteenamusega tehtava otsusega võib otsustada küsimusi, mis jäävad ühise asja tavapärase valdamise ja kasutamise piiridesse. Häälte arv otsuse tegemisel sõltub omandi osa suurusest. (5) Kaasomanikul on õigus nõuda teistelt kaasomanikelt, et kaasomandis oleva asja valdamine ja kasutamine toimuks vastavalt kõigi kaasomanike huvidele. Kaasomanikud peavad üksteise suhtes käituma lähtuvalt hea usu põhimõttest, eelkõige hoiduma teiste kaasomanike õiguste kahjustamisest. 

Tuginedes  korteriomandiseaduse § 11 lg1 p1 on korteriomanik kohustatud hoiduma tegevusest, mille toime teistele korteriomanikele ületab omandi tavakasutusest tekkivad mõjud. Minnes tagasi püstitatud küsimuse juurde, tuleb hinnata, kas selline tegevus on mõistlik ja kas see vastab teiste kaasomanike huvidele? Ühe võimalusena pakun välja, et korteriomanikud määravad enamuse otsusega kindlaks kasutuskorra, kuidas lindude toitmist korraldatakse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles