Saksa õllest leiti putukamürke (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesvamärjuke on sakslaste seas väga populaarne jook.
Kesvamärjuke on sakslaste seas väga populaarne jook. Foto: Andreas Gebert/AP/Scanpix

Täna raputas sakslasi tõsine šokk, mille andsid avalikkusele keskkonnakaitsjad: kõige populaarsemad Saksa õlled sisaldavad taimemürke.

Müncheni keskkonnainstituudi eksperdid uurisid 14 kõige populaarsemat Saksa õlut ja leidsid neist kõigist glüfosaadi-nimelist taimemürki, kirjutab ajaleht Bild. Kõige rohkem leidus mürki  Hasseröderi, Jeveri ja Warsteineri õlles.  

Õlles leiduva taimemürgi kogus ulatus 0,46 mikrogrammist 29,74 mikrogrammini liitri kohta ja seega ületas see kõige hullemal juhul seadusega lubatud piirmäära kolmesajakordselt. Seaduse järgi võib glüfosaati õlles olla 0,1 mikrogrammi liitri kohta. Kahtlustatakse, et see taimemürk võib tekitada vähki.

Kõige rohkem oli taimemürki Hasseröderi pilsneris, kus seda leidus 29,74 mikrogrammi liitri kohta. Jeveri pilsneris oli seda 23,04 mikrogrammi liitri kohta ja Warsteineri pilsneris 20,73 mikrogrammi liitri kohta. Müncheni keskkonnainstituudi andmetel kasutatakse glüfosaati Saksamaal peaaegu kõikjal põllumajanduses ning see on ohtlik nii inimestele kui ka keskkonnale.

Toidu, tarbekaupade ja kemikaalide ohutust hindav riiklik ametiasutus Bundesinstitut für Risikobewertung ei pea leidu aga kuigi ohtlikuks. Ameti hinnangul on õlu ohutu isegi siis, kui see sisaldab 30 mikrogrammi taimemürki liitri kohta. Selleks, et tekkiks reaalne oht tervisele, tuleks riigiasutuse sõnul inimesel tarbida tuhat korda rohkem glüfosaati.

Marike Kolossa riiklikust keskkonnaametist ütles, et seni ei ole teada, kas glüfosaat tekitab vähki või mitte, kuid selle taimemürgi tarvitamine nii suures koguses ei ole kindlasti soovitatav.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles