Kuidas kriisi möödumisel paremini majandada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Piret Suitsu
Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Piret Suitsu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juhataja Piret Suitsu annab kümme soovitust, kuidas kriisi lõppedes paremini säästa ja kulutada.


Kõigepealt soovitab Suitsu seada eesmärgid säästmisel. «Õigete valikute eelduseks on tuleviku kavandamine – kas säästate selleks, et koguda varuraha, osta auto, selleks et pensionipõlves hästi elada või hoopis selleks, et tagada lastele muretu õpinguteaeg.»

Kui määrata kindlaks säästmise eesmärgid, saavad selgeks ka ajakava ja võimalused raha kogumiseks.

Majandusotsuseid, mis aitavad kokku hoida igakuiseid majandamiskulusid, ei ole mõtet edasi lükata kaugesse tulevikku. Näiteks investeeringud oma kodu soojapidavusse või senisest säästlikuma kodutehnika soetamine aitavad pikemas perspektiivis säästa nii raha kui maailma, kus me elame.

Mistahes laen on ikkagi võlg ja võlg on võõra oma. Seega tuleb laenuvõtmise vajalikkus ja rahalised võimalused alati hoolega läbi kaaluda. Siiski ei tasu laenu ka kui tuld peljata, sest on asju, mis ilma laenurahata teoks ei saakski. Näiteks tasub arvutada ja mõelda pikema perioodi peale ette, kas on mõistlikum tükkhaaval maksta oma kodu eest või tasuda üürileandjale koduomanikuks saamata.

Kindlasti tuleb aga uue laenu võtmist vältida juba olemasolevate makseraskuste korral.
«Tee algust pere rahaasjade planeerimisega, mis aitab raha jaotada olulistele valdkondadele ja motiveerib leidma lisatulusid. Eelarvet võib pidada arvutis, internetipangas või kaustikus – vormist tähtsam on järjepidevus ja distsipliin,» kõlab üks oluline soovitus.

Esimeses järjekorras tuleb tagasi maksta kõrge intressiga laenutooted ja seejärel püüda algust teha säästmisega. Elustiil tuleks kujundada aga vastavalt enda ja pere rahalistele võimalustele.

Kulutuste otstarbekust hinnates on oluline eristada tahtmisi ja vajadusi. Vältida tasub emotsioonioste, kuid mitte väljaminekuid, mis toetavad pere heaolu, arengut ja ühiselt veedetud aega.

Eesti majanduse turgutamiseks tuleks eelistada võimaluse korral kodumaiseid tootjaid ja puhata siinsamas Eestis.
Vähetähtis pole ka soovitus arendada oma oskusi. Konkurentsis aitab püsida ja edu toob elukestev õpe ja pidev enesetäiendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles