Pangaliit: Eesti noorte rahaga ümberkäimine peab paranema (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti noorte rahaga ümberkäimise oskus pole kiita.
Eesti noorte rahaga ümberkäimise oskus pole kiita. Foto: SCANPIX

Eesti Pangaliit pöörab koostöös liikmespankadega teistkordselt toimuva rahatarkuse kuu raames tähelepanu eestlaste finantskirjaoskusele, mistõttu annavad märtsikuu jooksul pankade töötajad ligi sajas koolis põhikooli ja gümnaasiumi noortele rahatarkuse tunde.

Rahatarkuse kuu eesmärk on tähtsustada finantskirjaoskust ja teadvustada eestimaalastele arukaid finantskäitumise põhimõtteid. Viimaste uuringute kohaselt on Eesti elanike finantskirjaoskuse tase küll tõusmas, kuid arenguruumi jagub endiselt.

«Eesti elanikud on viimase viie aasta jooksul hakanud rohkem oma sissetulekute ja väljaminekute kohta eelarvet pidama. Leibkondade eelarve olemasolu on tõusnud 33 protsendilt 44 protsendile,» tõi Eesti Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm positiivse näite uuringufirma Saar Poll poolt Eesti elanike seas läbi viidud finantsalase kirjaoskuse uuringust.

Talihärmi sõnul tuleb tööd jätkata eeskätt noortega, kes õige pea iseseisva elu ning suuremate finantsotsustega kokku puutuma hakkavad. «Ehkki meie õpilaste teadmised rahaasjadest on üldiselt muu maailmaga võrreldes korralikud, siis praktikas neid teadmisi siiski millegi pärast kasutada ei osata,» lisas Talihärm. Rahatarkuse kuu raames jagatakse noortele teadmisi eelarve planeerimisest, laenamisest, säästmisest ning investeerimisest.

Eeskätt noortele mõeldes on loodud ka eraldi rahatarkuse Facebooki lehekülg, kus on võimalik hoida silm peal harival sisul, mis aitaks teadmiste ja tegeliku käitumise vahelist lõhet vähendada.

Viimase viie aastaga on algatuse raames saanud vajalikke teadmisi rahaasjadega toimetulekuks ligi 20 000 noort üle Eesti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles