Auhinnatud reisikirjad: «Aeganda»

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eduard Vilde 145.sünniastapäevale pühendatud laste reisijutukonkurss «Minu reisuelamused» on jõudnud lõpule ja 180 reisikirja seast valiti välja parimad. Vanemate osalejate seas tunnistati võitjaks 20-aastane Mirjam Johannes looga «Aeganda». Tarbija24 toob teieni katke võidutööst.

Kuum Eesti hommik virutab mulle nagu puuga pähe. Raske on oma füüsilist mina magamistoas üles leida. Alles eile öösel leidis lõpu minu Uganda reis ja juba täna laman oma kõvas voodis. Antud hetkel  on mõlemat raske uskuda. Me teame, et maakera on ümmargune, aga kui tihti me seda tunneme? Millised peegelmaailmad ja paralleelreaalsused küll eksisteerivad meie maamunal! Millised ajavööndid? Oeh!

Kohustuslik kellakeeramisaktsioon lennujaamas lõppes rõõmsa hämmeldusega. Kodust kauge Uganda on Eestiga samas ajavööndis. See jäi ka ainsaks ajaliseks ühildumiseks, mida Eesti ja Uganda vahel leida andis. Aeg käib seal teisiti.

Kohalikku kulgemist ei suudaks oma rütmist välja viia veeuputuski, mõtlesin alul. Pärast kogesime, et ka terrorirünnak pealinnale ei ajanud kannatlikke ugandalasi närvi. Elu kulgeb aeglaselt ja üllatusteta. Keegi ei vaata tulevikku mõttega seda parandada, inimesed lepivad tasakesi kõigega. Kohalikust päevalehest jäi mind kummitama üks karikatuur, mis illustreeris midagi kohaliku inimarengu aruande laadset.

Terve mõistusega eestlase jaoks on Uganda tõesti omadega vihmametsas: meeletu korruptsioon, vaesus, kohutav tervishoid ja kanakuudi haridus. Karikatuuril tassib väeti köielkõndija seljas kogu eelpool mainitud kupatust ja pildi all on pealkiri «Üheksa kümnest ugandalasest on eluga rahul».

Sellise mentaliteedi plusside ja miinuste vahel vaagimine kujunes üheks reisi osaks. Mine võta kinni, kumba pidi on parem, kas rahulduda vähesega ja mitte kunagi pingutada millegi suurema nimel või ei iial iganes olla rahul ning lõputult ringi rapsida. Eks mõni elutark tuleks nüüd õpetama, et vaja on leida kuldne kesktee. See kesktee viiks maailma rohkem tasakaalust välja.

Kaks äärmust tasakaalustavad vaekausid. Aafriklased kiirustavad Euroopasse rikkaks saama. Eurooplane tuleb siia rahu otsima. Otsisklemisest pole suurt tolku, hingeõnnistus tuleb lihtsalt tasakesi ära oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles