Kinnisvarafirma: ärge makske maakleritasu sularahas

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Arco Vara kinnisvarafirma Tartu piirkonna juht Tarvo Tamme hoiatab, et kui kinnisvara ostu-müügi tehingu juures palub maakler maakleritasu maksta sularahas või oma isiklikule kontole ehk nii-öelda mustalt, siis riskitakse Maksu- ja Tolliameti huviorbiiti sattumisega.

«Kinnisvaraturul tegutsevad mitmed äriühingud, kes osutavad maaklerteenust nii madalate teenustasudega, et neid summasid vaadates on selge – ilmselt ei maksta nende tasude pealt makse ja sisuliselt pakutakse osapooltele võimalust ametlikust asjaajamisest mööda hiilida,» sõnas Tamme.

Tema sõnul tasub siinkohal oma kodu müüjal meeles pidada, et kinnisvara müügi puhul jääb märk maha maa-ameti registrisse, kust Maksu- ja Tolliamet saab hõlpsasti kätte info kinnisvaratehingutest.

«Tulumaksukohustuse tekkides saab maaklerteenuse eest tasumist tõendava dokumendi alusel selle teenuse kuludesse kanda,» lausus Tamme. Kui olete maaklerile aga maksnud mustalt, ei ole see enam võimalik. Tamme märkis, et seega tuleks maaklerteenust osutavatelt äriühingutelt kindlasti küsida vahendusteenuse tasumist tõendavat dokumenti.

Kuidas aga üldse vältida kokkupuudet maaklerite või äriühingutega, kelle äritegevus põhinebki taolisel «maksude optimeerimisel»? Tamme soovitab uurida maaklerteenuste kohta erinevatelt kinnisvarabüroodelt ning juhul, kui mõni pakkumine on teistega võrreldes märkimisväärselt madalam. «Selge on, et riskite kehva teenuse saamisega ning ilmselt ei esitata teile hiljem teenuse kohta arvet,» sõnas Tamme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles