Euroopas levib laialdaselt kaardimaksete petuskeem

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klient ei saa kaardimakset tehes arugi, kui pettus juba toimunud on.
Klient ei saa kaardimakset tehes arugi, kui pettus juba toimunud on. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Soomes väljastatud deebet- ja krediitkaartide kasutajad peaksid välismaal kaardiga makstes olema eriti ettevaatlikud, kuna levimas on petuskeem, mille puhul inimene pettuse toimumisest arugi ei saa.

Soome keskkriminaalpolitsei turvaekspertide hinnangul on kasvavaks probleemiks kaardimaksetermialid, mida on kaardi andmete kopeerimise eesmärgil muudetud, vahendab Yle uudisteportaal. Petta võib sel viisil saada igaüks, kes ei pööra kaardiga maksmisel toimingule piisavalt tähelepanu.

«Pettus võib välja näha järgmine: klient kasutab deebet- või krediitkaarti Kesk-Euroopas asuvas ööklubis 20 euro suuruse arve maksmisel. Olenemata samast summast maksekviitungil võidakse tema pangakonto loetud tundide jooksul tühjendada,» selgitas Cambridge’i ülikooli julgeolekupoliitika professor Ross Anderson.

Andersoni sõnul on taolised maksepettused tõusvaks murekohaks. Sageli on makseterminale muudetud, et kopeerida vajalikke kaardi andmeid, et sealt raha teistele kontodele kanda. Klient ei saa enamasti aru, et midagi sellist võiks kaardiga maksmisel toimuda.

Ta lisas, et neid olukordi tuleb ette pigem «kahtlasemates» Euroopa riikides ning asutustes, mille külastamist inimene pigem maha salgab või varjata püüab (ööklubi, striptiisiklubi, bordell).

Kui reisijad kodumaale naasevad ning tehtud kahju alles seal avastavad, võib olla juba liiga hilja tagajärgedega tegeleda ning pankadele ja politseile selgitada, et tegu on pettusega. Riski vähendamiseks soovitatakse pangakaardi kasutajatel kasvõi ainult reisi ajaks panna kaardile madal päevane piirmäär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles