Parima toiduaine konkursil läheb rebimiseks lihatoodete vahel

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tänavusel Eesti parima toiduaine konkursil kandideerib tunnustusele 190 toodet, millest ligi pooled on valminud Eesti väikeettevõtetes. Ühtekokku osaleb oma toodetega rekordilised 46 väiketootjat.

«Meil on rõõm näha, et üha rohkem väiketootjaid on leidnud tee parimate piirkondlike tootjate konkursile. See kinnitab, et hindamiskomisjoni seisukoht on väiketootjate silmis piisavalt kaalukas tagasiside nende toodetele ning tunnustusega kaasnev tähelepanu on mõjutanud toodete müügitulemusi,» rääkis toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

Potisepp sõnas, et väikeettevõtete tootmismahud on suurtööstustega võrreldes küll pigem tagasihoidlikud, aga nende eesmärk ongi mõnevõrra erinev suurtootjatest. «Kui suurtootjad katavad igapäevase toidulaua, siis väikeettevõtete toit rikastab seda, pakkudes põnevaid maitsekooslusi ning üllatades uudsete toidukategooriatega.»

Enim tooteid esitasid konkursile Põhja-Eesti väikeettevõtted, kelle seast pürgib parima toote tiitlile 37 toodet. Lõuna-Eesti väiketootjate poolt esitati konkursile 14 toodet, Lääne-Eestist 19 ning Virumaalt17 toodet.

Potisepa hinnangul on ka suurtootjate toiduainete konkurss vägagi pingeline, kuna ühtekokku kandideerib parima toiduaine tiitlile 103 toodet. Kõige tihedam rebimine seisab sel aastal ees lihatoodete kategoorias, kus võidu nimel konkureerib 24 toodet.

Konkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib TÜ arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer. Komisjonid kogunevad hindama hõbemärkidele kandideerivaid suurtootjate tooteid 15. ja 16. märtsil, väiketootjate tooted astuvad võistlustulle 29. ja 31. märtsil.

Eesti Parim Toiduaine 2016 selgitatakse välja 6. aprillil ning tehakse teatavaks 22. aprillil Eesti toiduainetööstuse liidu 10. aastakonverentsil.

2015. aastal tunnistati Eesti parimaks toiduaineks Valio Gefilus cappuccino-keefir. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles