Kuidas küsida raha nii, et see poleks imelik? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohvikus arve jagamine sõprade vahel on Pocopayga lihtsamast lihtsam.
Kohvikus arve jagamine sõprade vahel on Pocopayga lihtsamast lihtsam. Foto: Pocopay

Noor ilma rahata mees või naine jäetakse võõras linna üksi tänavale. Ta peab leidma tundmatu inimese, kes laenaks talle raha. Nii treenitakse väidetavalt riiklikke luureagente üle saama piinlikest olukordadest. Võõrad võõrasteks, kuid miks ikkagi on raha küsimine ebamugav isegi siis, kui me räägime sõprade vahel jagatud lõunaarvest?

Inimesed jagavad täna nii autosid kui kortereid, moes on kiired ja paindlikud maksed. Tekib õigustatud küsimus - kas sellises maailmas ei võiks ka raha jagamine olla lihtsam? Õnneks on tõesti vähemalt kolm olukorda, kus tehnoloogia aitab rahaküsimisel valehäbist üle saada.

Esmalt ühisrahastusest.Hooandja.ee on toetanud peaaegu pooleteist miljoni euro eest kodumaiseid projekte viisil, mida poleks veel 10-15 aasta eest võimalik olnud ette kujutada. Välismaised platvormid nagu Kickstarter ja Indiegogo on samuti muutnud raha andmise täiesti võõraste inimeste ideede teostamiseks mitte ainult normaalseks vaid isegi auasjaks, millest annetajad ise hea meelega teada annavad. Muuhulgas näitab see, et rahast on saamas üha enam ka suhtlusvahend.

Või teine näide - raha tagasi küsimine. Kellele ei oleks tuttav olukord, kus mitme pere reisil jagatakse toiduarveid või kolleegist sünnipäevalapsele ostetakse ühiselt kingitus, kuid jagatud rõõmule järgneb piinlikkus, sest üks inimene seltskonnast unustab oma osa tasuda? Eesti oma Pocopay pangakontol on sellise olukorra jaoks spetsiaalne arve jagamise nupp, mis jagab arved mugavalt ja turvaliselt erinevate maksjate vahel ning piinlikku üleküsimist pole enam tarvis. Mugavus ja kiirus on see, mis aitab vältida selliste olukordade teket.

Nutipangas raha küsimine vanematelt või lähedastelt sõpradelt. Eestis võimaldavad teistelt otse raha küsida nii Swedbank kui Pocopay. Kui Swedbanki puhul saab raha küsida tekstisõnumiga, siis Pocopay on astunud sammu sotsiaalsuse suunas. Nimelt on Pocopay mobiilirakenduses on võimalus lisada pilti ning saata seda siis sõbrale või vanemale sooviga raha küsida või laenata.

Eluline näide - nooruk näeb poes hea hinnaga teksasid ning igati mõistlik on soodsat hinda kasutada kuid raha on veidi puudu. Et aga ema või isa saaks oma silmaga vaadata mida laps osta soovib, siis tuleks sellest teha pilt. Mugav on, kui selleks saab kasutada Pocopay rakendust mitte tavalist sõnumirakendust. Säästab aega ning on oluliselt mugavam.

Oluline on, et raha küsimine oleks turvaline nii küsijale kui ka sellele, kellelt küsitakse. Nutipanga loojate sõnul ongi rahaküsimise üks probleeme see, et küsija ei soovi ebamugavasse olukorda panna seda, kellelt raha küsitakse. Seega on tähtis, et ka küsimisele “ei” ütlemine oleks lihtne ja ühe nupuvajutuse kaugusel.

Kasutajad jagasid oma soove ning saatsid võistlusele kümneid piltidega rahataotlusi. Kõige veidram soov: kasutaja lubas sõita Pokemoni tegelase kostüümis läbi Euroopa ja osta igast linnast jäätist või juustuburgerit. Paljud inimesed soovisid spordivahendeid, mitmed aga tahtsid teha kingitusi oma lähedastele. Võitjaks tuli noor naisterahvas, kes soovis külla sõita laste juurde, kellesse ta oli Myanmaris õpetajana töötades kiindunud.

Kindlasti on olukordi, kus raha küsimine on õigustatult õrn teema ka tulevikus, kuid tehnoloogia aitab üle saada valehäbist neis kohtades, kus see hakkab takistama heade ideede elluviimist – koos reisimist, ühiste kingituste tegemist, uute leiutiste valmisehitamist või näiteks heategevust.

Uuri Pocopay pakutavaid võimalusi ja lae mobiiliäpp alla Pocopay kodulehelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles