Lugeja küsib: miks Kalevi šokolaaditahvel teeb läbi veidrat saleduskuuri?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annekese šokolaad pärast saleduskuuri.
Annekese šokolaad pärast saleduskuuri. Foto: Mihkel Maripuu

«Ostsin üle hulga aja Annekese šokolaadi ja silma jäi selle kaal 99 grammi. Ma saan aru küll, et rannahooaeg läheneb, aga selline saleduskuur näib mulle arusaamatu. Miks just üks gramm, aga mitte viis või  kümme? U viis aasta tagasi kasutasite sama nippi kommipakkidega – hind jäi küll samaks, aga kaal kahanes. Kui Anneke on juba kröömikese kergem, kas siis sama juhtub ka teiste šokolaadidega?» soovib magusasõber teada.

Vastab Kalevi tootearendusjuht Evelin Heiberg.

Šokolaaditahvlite kaal sõltub sellest, milliseid lisandeid või täidiseid tahvlis kasutatakse. Täidis ja ka osad lisandid annavad tootele mahtu, kaaludes seejuures vähem kui šokolaad. Me ei saa šokolaadi tootmisel vormi kuhjaga täis valada, mistõttu tulebki tahvli kaal väiksem kui 100g. Sellised šokolaade on Kalevi valikus lisaks Annekese piimatäidisega šokolaadile veel. Näiteks kaalub Oravakese pähklitäidisega šokolaad 95g, sama palju kaalub ka Kalevi valge šokolaad õhitud riisi ja mustikaga.

Mõnikord aga võib täidise erikaal olla suurem, mistõttu tuleb ka valmis šokolaaditahvel raskem kui 100g. Nii näiteks kaalub Kalevi uus martsipanitäidisega tume šokolaad 103g. Veelgi raskem oli Kalevi selleaastases sõbrapäeva kollektsioonis tume šokolaad marmelaaditäidisega, kaaludes 110g. Mesikäpa Dops šokolaad on kahekihiline ja kaalub koguni 122g.

Siit selgub, et erinevate kaaludega šokolaaditahvlid tulenevad tootmise ja tehnoloogia eripärast ega ole seotud sooviga märkamatult toote hinda kergitada.

Nõukogude ajast pärit harjumuspärane 100g Kalevi šokolaaditahvel oli ilma lisanditeta harilik tume, valge või piimašokolaad või siis äärmisel juhul tahvel pähklite või rosinatega. Tookord ei olnud täidistega šokolaade ega ka erilisemate lisanditega tahvleid, kuna ei olnud vastavaid seadmeid ja sellised toormed ei olnud kättesaadavad. Viimastel aastatel on Kalev soetanud uusi seadmeid, mis võimaldavad muuhulgas teha mitmekihilisi ja erinevate täidistega šokolaade.

Võib öelda, et sellega on alanud šokolaaditahvlite uus ajastu, kus kaugeltki mitte kõik tahvlid ei kaalu enam 100g, vaid sõltuvalt koostisest kas rohkem või vähem. Loomulikult jäävad alles ka 100g šokolaadid – ilma lisanditeta tahvlid või tahvlid klassikaliste lisanditega nagu pähklid, mandlid jms, mis võimaldavad tootmises valada vormidesse täpselt 100g šokolaadi. Iga šokolaaditahvli pakendil on alati ära toodud ka selle konkreetse toote netokaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles