Eesti lapsed joovad piima vähemalt korra nädalas

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja tellitud ja TNS Emori läbiviidud uuring näitab, et valdav osa lapsi joob piima vähemalt korra nädalas ning arvab, et piim on tervislik toiduaine.

Iga päev joob piima üle poolte ja vähemalt korra nädalas 90 protsenti lastest. Üldse ei joo piima vaid 4 protsenti Eesti lastest. Juustu sööb iga päev pea kolmandik ja vähemalt korra nädalas 81 protsenti lastest.

Kohupiima, kohukesi või kohupiimakreeme sööb iga päev 18 ja vähemalt korra nädalas 83 protsenti lastest. Jogurtit sööb iga päev 9 ja vähemalt korra nädalas 80 protsenti lastest. Samas keefiri joob vähemalt korra nädalas vaid vähem kui neljandik lastest.

«TNS Emori uuringute tulemused näitavad, et nii täiskasvanud kui lapsed peavad piima tervisele kasulikuks, kuid lapsed on selles isegi rohkem veendunud. Tervisele väga kasulikuks peavad piima kolmveerand Eesti lastest ja pigem kasulikuks viiendik lastest,» tõlgendas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

Positiivne on Sõrmuse sõnul seegi, et piim pole laste arvates mitte ainult tervisele kasulik, vaid see maitseb neile samuti. Ligi kolmveerandile uuringus osalenud lastest maitseb piim väga ja ligi veerandile maitseb piim natuke, piim ei maitse üldse vaid üksikutele vastanud lastest.

Uuringus osalenud lastest 61 protsenti joob piima rohkem kodus kui koolis või lasteaias, pea kolmandik joob piima rohkem koolis kui kodus ning kümnendiku arvates joovad nad piima võrdselt nii kodus kui koolis.

Uuringu tulemused näitavad, et koguni 95 protsenti Eesti lastest peavad piima tervisele kasulikuks toiduaineks. Lapsed vastasid ühtlasi ülekaalukalt, et piim maitseb neile.

Kuigi väga suuri erinevusi vastustes polnud, siis tüdrukud usuvad kindlamalt kui poisid, muust rahvusest lapsed kindlamalt kui eestlased ning maalapsed kindlamalt kui linnalapsed, et piim on tervisele väga kasulik. Samas piim maitseb poistele rohkem kui tüdrukutele, eestlastele rohkem kui muust rahvusest lastele ning linnalastele rohkem kui maalastele.

Uuring viidi läbi 300 Eesti lapse seas vanuses 6-14 aastat.

EPKK viib aastatel 2015–2017 ellu piimaprogrammi, mille eesmärgiks on piima ja piimatoodete maine parandamine ja tarbimise sageduse suurendamine Eestis. Piimaprogrammi läbiviimist rahastavad Euroopa Komisjon, maaeluministeerium ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles