Britid kaaluvad kohvitopside maksustamist (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Suurbritannias läheb aastas kasutusse ligi 2,5 miljardit kohvitopsi, millest omakorda tekib tohutul hulgal prügi, kuna taaskasutusse suunatakse sellest vähem kui üks protsent.

Suurbritannia valitsus pani ette, et ühekordsed kohvitopsid võiks sarnaselt kilekottidele maksustada, et inimesed mõtleks enne ostu selgelt oma vajadused läbi, vahendab Telegraph. Mõned topside maksustamise pooldajad on juhtinud tähelepanu ka kohvikute eksitavale märgisele, mille kohaselt saab topse taaskasutusse suunata, kuid see olevat praktiliselt võimatu.

Teadaolevalt on Suurbritannias kohvitopside taaskasutusele spetsialiseeritud vaid Simply Cups. Selle kaasasutaja Peter Goodmani sõnul pole kohvikuketid lihtsalt uskunud ega süvenenud, et topside taaskasutus oleks seda vaeva väärt.

Simply Cups on kokku kogunud üle 10 miljoni kohvitopsi lennu- ja raudteejaamadest, spordiüritustelt ja kiirtoidukettidest üle Suurbritannia ning neile uue elu andnud. See, kas tops jõuab taaskasutusse, sõltub suuresti ka sellest, kuhu see visata. Enamik piirkondi aga ei sorteeri ega töötle topse eraldi ning sel juhul leiavad need ikkagi tee prügilasse.

Biolagunevaid topse kasutavad vaid vähesed briti kohvikuketid. Näiteks reklaamivad oma biolaguneva sisuga topse Le Pain Quotidien ning Caravan Coffee shop. Mõned kohvikud lubavad aga kliendile soodustust, juhul kui ta võtab kaasa oma termostassi. Näiteks teevad seda Starbucks (25 penni soodustust) ning Primrose Hill Market (50 penni soodustust).

On vaieldud, kas taaskasutatavast materjalist kohvitopsid oleks üldse õige lahendus. Peter Goodman Simply Cups’ist sõnas, et kuna kaasaostetav kohv on suuresti impulssost, ei viitsiks inimesed oma topsi kaasas kanda. Või kui ka kannaks, siis vajaks see enne uut kohvilaari pesemist. Samas arvas Rafferty’s café omanik Tim Salter, et kuna nii mehed kui naised võtavad tänapäeval välja kaasa kandekoti, võivad nad selles kanda ka oma topsi - seda teeb ka kohvikupidaja ise.

Caffeine ajakirja toimetajal Chloe Callowil on asjast hoopis oma nägemus: «Võibolla peaksime pigem end võõrutama kohvi kaasahaaramisest – seega ideaalses maailmas ei vajaks me üldse kohvitopse. Kui mul on kiire, joon kohvikus ühe väikse espresso, mida ei ole vaja teele kaasa võtta – sellest täiesti piisab kiireks kohvinaudinguks.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles