Tasub teada: kuidas kasutada pangakaarti turvaliselt

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heauskne tarbija võib pangakaardist kergekäeliselt ilma jääda.
Heauskne tarbija võib pangakaardist kergekäeliselt ilma jääda. Foto: SCANPIX

Veebipoed annavad võimaluse sooritada tehinguid ka kodunt väljumata, kuid mda rohkem on liikvel kaardiandmeid, seda suurem ahvatlus on kurjategijatel need oma valdusesse saada.

SEB kliendikommunikatsioonijuht Martin Kõrv andis mõned nõuanded, kuidas säilitada välisriikides reisimisel ja internetist ostude tegemisel rahaasjade turvalisus.

Määrake limiidid oma tegeliku vajaduse järgi

Kaardile saab kehtestada päeva või kuu kasutuslimiidi, millest suuremas väärtuses tehinguid vastavas ajavahemikus teha ei saa. Kontol olevast summast väiksem päevalimiit ei lase kõrvalisel isikul varguse või kaardi kadumise korral teie kontolt kogu raha kätte saada. Vajaduse korral võib kaardi kasutuslimiiti mugavalt suurendada ja vähendada internetipangas. Liialt suur limiit, mida teil ei pruugi reaalselt kunagi vaja minna, annab eelise kaardiandmete kuritarvitajale.

Valige ainult vajalikud funktsioonid

Ise saab määrata ja muuta järgmisi kaardi kasutusvõimalusi:

  • Sularaha, ostutehingud ja maksed: saate välja võtta sularaha, maksta kaardiga ja teha pangaautomaadis ülekandeid;
  • konto väljavõtte ja jäägi nägemine;
  • internetis maksmine: võite tasuda veebipoes;
  • välismaal kasutamine: saate maksta ja sularaha välja võtta välisriikides.

Kui kaarti internetiostudeks või välismaal kasutamiseks parasjagu vaja pole, saab selle funktsiooni maha võtta või vajaduse tekkimisel vastava funktsiooni tagasi panna. Toiming annab kindluse, et ilma enda teadmata kontolt internetioste või kaarditehinguid välismaal sooritada ei saa.

Pangakaardi andmete sisestamine internetiostudel

Veebileht, kuhu oma pangakaardi andmed sisestate, peab olema turvaline. Veenduge, et tegemist oleks autentse lehe, mitte selle koopiaga. Selleks kontrollige lehe URL-aadressi. Tutvuge ka ostu- ja tagastamistingimustega. Lugege läbi juhised, lepingud, tingimused ja kõik muu, mis eeldab kaardi valdajapoolset aktsepteerimist ning kinnitamist. Sageli kaasneb ostu sooritamisega ka näiteks kuutasu, mida kaardi valdaja «nõusolekul» iga kuu kaardilt maha arvama hakatakse.

Turvalised e-ostud (3D-Secure)

Rahvusvahelised kaardiorganisatsioonid on loonud lahenduse, mis muudab internetist ostmise tänu kaardi valdaja isiku tuvastamisele senisest turvalisemaks. Kaardi valdaja identifitseeritakse tema eraisiku internetipanga kasutajatunnuse kaudu: ta peab vastaval lehel oma internetipanga kasutajatunnusega sisse logima ning kinnitama oma isikut. 3D-Secure’i lahendusega saab maksta vastava programmiga liitunud internetipoodides. Nendes veebipoodides kuvatakse vastav logo.

Andmepüügi ehk phishing’u e-kirjad

Võib juhtuda, et saate kirja oma «pangalt», kes väidetavasti korrastab andmebaasi ja palub selleks sisestada pangakaardi andmed. Teile võib saabuda «rahvusvahelise kaardiorganisatsiooni» kiri palvega sisestada oma kaardi andmed, et kontrollida selle turvalisust või hoopis osaleda loteriil. Need on ilmselged katsed meelitada inimesi sisestama pangakaardi andmeid, et neid hiljem kuritarvitada.

Kahtlase sisuga kirju ei tasu avada ja kindlasti ei tohi alla laadida kirjades kaasas olevaid manuseid. Sageli võivad säärased kirjad sisaldada viirusi, mis koguvad kokku arvutis oleva info või muudavad selle kasutuskõlbmatuks.

Pangakaardiga maksmisel tasub veel meeles pidada:

  • Poes makstes või sularahaautomaati kasutades jälgige, et PIN-kood ei oleks sisestamisel teistele nähtav.
  • PIN-koodi ei tohi kirjutada kaardile või hoida seda muul viisil salvestatuna kaardiga koos.
  • Ärge valige PIN-koodi, mis on kergesti äraarvatav.
  • Tehingut PIN-koodi või allkirjaga kinnitades kontrollige alati summa õigsust.
  • Kaardimakse tuleb teha kaardi valdaja juuresolekul. Teenindaja ei tohi minna kaardiga tagaruumi.
  • Tasub olla tähelepanelik, kui sularahaautomaadi välimus on tavatu: kaardi sisestuse koha juures on ebaharilikke osi, kaarti on raske sisestada või kätte saada jne. On esinenud juhtumeid, kus varas paigaldab automaadile kaardi kopeerimise seadme, millega tuvastatakse kaardi magnetriba andmed. Varastatud andmetega proovitakse võtta välja sularaha või teha oste välisriikides, kus magnetribapõhised tehingud on veel võimalikud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles