Uuring: tarbijate üldine optimism langeb

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed kardavad lähiajal oma isikliku finantsseisu halvenemist.
Inimesed kardavad lähiajal oma isikliku finantsseisu halvenemist. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tarbijate üldine optimism langeb, mille taga on ilmselt euro tulekuga seotud ebakindlus, selgus BNSi tellitud Faktum & Ariko uuringust.

Kui veel juunis ületas indeks esmakordselt viimase kahe aasta jooksul 50 punkti taseme, siis nüüd on see langenud 47 punkti juurde 100 punkti skaalal, vahendab ERR Uudised raadiouudiseid.

Faktum & Ariko uuringutejuht Kalev Petti tõdes, et paranemist näha ei ole ning inimesed on skeptilised eelkõige oma isikliku rahalise seisu suhtes lähema kuue kuu jooksul, ennustades selle halvenemist.

Samuti hinnatakse nii Eesti majanduse praegust seisu kui ka järgmise kuue kuu väljavaateid madalamalt kui viimastes kvartalites, mida Petti peab üllatavaks, kuna negatiivseid signaale kuskilt ei tule, pigem vastupidi.

Kuigi isikliku finantsseisu ootus langes, on tarbimise indeks juba mitu kvartalit järjest tõusnud ning järjest vähenenud on ka nende hulk, kes varasemaga võrreldes rohkem kokku hoiavad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles